Βούλγαρος ευρωβουλευτής: Η ‘Ίλιντεν’ και η τύφλωση των στρατιωτών του Σαμουήλ είναι κοινή μας ιστορία


«Ο δρόμος των Σκοπίων για τις Βρυξέλλες,  περνά μέσα από τη Σόφια, και οι κοινές συνεδριάσεις για τη γιορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου με τις επιστημονικές κοινότητες BAS και MANU, ήταν ένα πρώτο καλό βήμα μεταξύ των δύο χωρών»


Ιούνιος 17, 2014.

«Τα Σκόπια και η Βουλγαρία, πρέπει να καθίσουν μαζί και να μιλήσουν για τις σχέσεις καλής γειτονίας, μια συμφωνία στην οποία περιλαμβάνεται και η ιστορία, αλλά και ένας τρόπος αναφοράς που περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


»Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, τα Σκόπια θα έχουν μια μεγάλη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής, Άγγελος Τζαμπάσκι από το βουλγαρικό κόμμα VMRO-BND, το υπερ-εθνικιστικό του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Ο Τζαμπάσκι θα επισημάνει ότι η κοινή συνεδρίαση των επιστημονικών ιδρυμάτων των Σκοπίων και της Σόφιας για τα θέματα που ενώνουν τις δύο χώρες αποτέλεσε ένα θετικό βήμα μεταξύ των δύο χωρών- (αναφερθήκαμε σε αυτό σε πρόσφατη ανάρτηση).

«Είναι ένα υπέροχο και καλό βήμα, ο από κοινού εορτασμός του Ίλιντεν στη Μακεδονία και κατόπιν οι εξεγέρσεις που έγιναν μέσα στα σημερινά σύνορα της Βουλγαρίας, σε περιοχές όπου η διάλεκτος των κατοίκων είναι η ίδια με αυτή που μιλάνε στα Σκόπια. Μαζί πρέπει να κάνουμε τον εορτασμό των εκδηλώσεων αυτών, όπως και της Μάχης του Σαμουήλ (με τους Βυζαντινούς), αλλά και την τύφλωση του στρατού του Σαμουήλ (από τους Βυζαντινούς). Όλα αυτά αποτελούν μέρος της κοινής μας ιστορίας και δεν μπορούμε να την διαγράψουμε και πρέπει να πείτε στις νεολαίες των δύο χωρών μας, ότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει αντίλογος», δήλωσε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Τζαμπάσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βούλγαροι ιστορικοί , για λόγους ιστορικούς, αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως κράτος, αλλά όχι ως «μακεδονικό έθνος», αφού τέτοιο δεν υπάρχει.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι  η «Μακεδονία» υφίσταται, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αυτό-προσδιορίζονται  ως «Μακεδόνες» και έχουν «μακεδονική» συνείδηση.

«Το ζήτημα για το έθνος είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που αυτό -προσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και αυτό δεν αμφισβητείται. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι στα Σκόπια που είναι Βούλγαροι, έτσι αυτοί αυτό-προσδιορίζονται. Και αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός», είπε ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής  του ακροδεξιού κόμματος.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr