Τουρκία: Ο Arınç λυπάται που Τούρκοι ισλαμιστές εντάχθηκαν στο ΙΚΙΛ




Παρέλαση των Ισλαμιστών του ΙΚΙΛ στην πόλη Ράκα της Συρίας, στις 30 Ιουνίου- Φωτογραφία: Reuters


Ιούλιος 7, 2014.

«Ένας σημαντικός αριθμός νέων από την Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που επέλεξαν, πρόσφατα, να ενταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες, δηλώνοντας φανερά ότι πολεμούν στο όνομα του Ισλάμ», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς.


Μιλώντας σε μία τελετή στην Κωνσταντινούπολη, αργά το Σάββατο, ο Αρίντς- Arınç,
εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τη λύπη του από το γεγονός ότι νέοι της Τουρκίας βρίσκουν τέτοιες ομάδες ελκυστικές.

«Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που εντάχθηκαν σε αυτές τις οργανώσεις, μερικοί από τους οποίους έχουν σκοτωθεί και μερικοί περιμένουν στην ουρά για να κόψουν κεφάλια», είπε χαρακτηριστικά κατά την τελετή εγκαινίων ενός ιδιωτικού ιδρύματος, στο οποίο παραβρίσκονταν ο υιός του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ- Bilal Erdoğan, και δύο δήμαρχοι από το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σημειώνει το δημοσίευμα της Zaman.

«Ποτέ δεν είχα φαντασθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα μου, δεν σκέφθηκα ποτέ ότι ήταν αυτό δυνατόν», είπε ο Αρίντς, χωρίς να κατονομάσει κάποια ομάδα, αλλά προφανώς αναφέρονταν στο «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»-ΙΚΙΛ, που πρόσφατα ανακοίνωσε την ίδρυση ενός Χαλιφάτου σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που έχει καταλάβει και άλλαξε το όνομά του σε «Ισλαμικό Κράτος».

Τα μέλη αυτής της οργάνωσης αναφέρονται ως εξτρεμιστική  Σουνιτική ομάδα που βασίζεται στην ερμηνεία των Σαλαφιστών του Ισλάμ και εκτελεί μουσουλμάνους Σιίτες, που τους θεωρεί αποστάτες του Ισλάμ ή μέλη αντίπαλων παρατάξεων, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Οι κοινές μέθοδοι εκτέλεσης- συνεχίζει το τούρκικο δημοσίευμα- είναι ο αποκεφαλισμός και η σταύρωση.

Η ομάδα εκτιμάται ότι έχει αρκετές χιλιάδες μαχητές στη Συρία και το Ιράκ και έχει στις τάξεις της σημαντικό αριθμό ξένων μαχητών που παρακινήθηκαν και προσέτρεξαν να ενταχθούν μέσω κυρίως των (αμερικανικών) κοινωνικών δικτύων Twitter και Facebook.

«Πολλά νεαρά κορίτσια μας έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους μέσω των κοινωνικών δικτύων και περνούν στην άλλη πλευρά (των συνόρων) διαπράττοντας δολοφονίες μαζί τους», ανέφερε ο Αρίντς, προσθέτοντας ότι και Τουρκάλες έχουν συνδράμει τους εξτρεμιστές του ΙΚΙΛ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οργανώσεις στην Τουρκία, που παρουσιάζονται ως νόμιμα ιδρύματα ή ενώσεις βοηθούν τους ριζοσπάστες ισλαμιστές να προσλαμβάνουν νέους μέσω διοργανώσεων σεμιναρίων ή άλλων δραστηριοτήτων  που δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη των αρχών.

«Είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους μας έχουν κάνει κακά πράγματα με κακούς ανθρώπους, ίσως επειδή παραλήφθηκε  η λήψη μέτρων  από το κράτος για την αποφυγή τους», ανέφερε ο Αρίντς.

Ο αριθμός των Τούρκων που εντάχθηκαν στο ΙΚΙΛ δεν είναι γνωστός, αλλά εκθέσεις του περασμένου έτους έχουν  δείξει ότι πρόκειται για εκατοντάδες να όχι για χιλιάδες.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr