Σκόπια: Τρία χρόνια φυλακή στον αρχαιολόγο- διευθυντή ‘πολιτιστικής κληρονομιάς’ για αρχαιοκαπηλία




Ιούλιος 24, 2014.
Ο πρώην διευθυντής της «Διεύθυνσης Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Πάσκο Κούζμαν καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση ‘Φάλαγγα 2’, μαζί με άλλους 15 συνεργούς του,  για παράνομες ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων, απόκρυψη και πώληση στο εξωτερικό, αρχαιολογικών ευρημάτων ανεκτίμητης αξίας.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εγκληματική ομάδα δημιουργήθηκε το 2010 με βασικό σχέδιο την παράνομη ανασκαφή αρχαιολογικών χώρων, κατακράτηση των ευρημάτων και την προώθησή τους προς πώληση στο εξωτερικό ή και σε ορισμένες περιπτώσεις στο εσωτερικό.

Ο Πάσκο Κούζμαν κατηγορείται για κατάχρηση της επίσημης θέσης του, αφού εξέδιδε άδειες ‘μαϊμού’ για την έναρξη αρχαιολογικών ανασκαφών στην εγκληματική ομάδα και ήταν αποδέκτης μέρους των εσόδων.

Ο επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας Ίλτσο Μποϊτσέφσκι καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκιση.




Τα ευρήματα της ομάδας, τα οποία προωθήθηκαν στο εξωτερικό, είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες και βρέθηκαν κυρίως στους  αρχαιολογικούς χώρους των Σιδηρών Πυλών του Αξιού- περιοχή Κορέσνιτσα, Βαλάντοβο,  Καβαντάρτσι, Βέλες και αλλού, όπου έχουν εντοπισθεί αρχαίοι μακεδονικοί οικισμοί-πόλεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πωλήθηκαν: χάλκινο μακεδονικό κράνος, δόρυ και βέλη, πολλά αγγεία με διακοσμήσεις, χρυσές πόρπες, χάλκινα κοσμήματα, ποτήρια χάλκινα, χάλκινη πλάκα, αρχαία λίθινη επιγραφή, ‘κυλινδρικά’ δοχεία, αρχαία νομίσματα, αρχαίος μεγεθυντικός φακός, 27 μισοσπασμένα αγγεία, 9 ολόκληρα πήλινα αγγεία, ανάγλυφες πλάκες με παραστάσεις κλπ.

Οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στο νοτιοσλαβικό κράτος έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά την ‘απώλεια’ σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr