Οι Σκοπιανοί δυσανασχετούν για εορταστική επέτειο του Τσάρου Σαμουήλ από τους Βουλγάρους




Το άγαλμα του Σαμουήλ που οι Σλάβοι ανέγειραν στα Σκόπια

Ιούλιος 24, 2014.

Καθώς τα Σκόπια έχουν ξεχάσει τη μάχη της Μπελασίτσας, μέσα στον αγώνα τους να οικειοποιηθούν τα ιστορικά πρόσωπα, η Βουλγαρία ανακοίνωσε την επέτειο των 1000 


χρόνων από το θάνατό του Τσάρου Σαμούλ ( που η Βουλγαρία τον αποκαλεί Βούλγαρο ηγεμόνα), λίγους μήνες πριν από την επέτειο της ιστορικής μάχης με τους Βυζαντινούς, σχολιάζει η εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ των Σκοπίων ( η γιορτή θα γίνει το φθινόπωρο).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για την επέτειο των χιλίων χρόνων, συστάθηκε Εθνική Επιτροπή από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι και η Σόφια θα προβεί σε αποκαλυπτήρια αγάλματος του Σαμουήλ.

Ο ιστορικός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Τοντόρ Τσεπραγκάνοφ, πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μάχη της Μπελασίτσας, στη διαφορά που έχει με τη Βουλγαρία, και αυτό γιατί τα Σκόπια μπορούν να αντιμετωπίσουν τη Βουλγαρία με το ότι ο Σαμούλ ήταν ηγεμόνας μιας περιοχής που ανήκει στο νοτιοσλαβικό κράτος και όχι εκεί που αυτοσχεδιάζει η Σόφια.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr