Έκθεση ΟΗΕ: Στην ανατολική Ουκρανία ένοπλες ομάδες επιβάλλονται με το φόβο και τον τρόμο




Ιούλιος 28, 2014.

«Στην ανατολική Ουκρανία,  συνεχίζονται οι βιαιοπραγίες από ένοπλες ομάδες που είναι καλά οργανωμένες και εξοπλισμένες με στρατιωτικό εξοπλισμό και προσπαθούν να επιβληθούν στον τοπικό πληθυσμό με τη δύναμη του φόβου και του τρόμου», αναφέρει έκθεση  του ΟΗΕ που υπογράφει η Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, σύμφωνα με το ουρκανικό Ίντερφαξ.


«Οι δράσεις αυτών των ένοπλων ομάδων οδήγησαν ‘στην πλήρη κατάρρευση του νόμου και της τάξης και έχουν φέρει σε αρνητικό σημείο την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας».

Η έκθεση της Navi Pillay αναφέρει στοιχεία των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται από τις ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών, βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Αναφέρεται ότι από τα μέσα Απριλίου από τις ένοπλες ομάδες έχουν απαχθεί ή κρατούνται 812 άτομα στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Κάποιοι από τους κρατούμενους υπό την επιτήρηση των ένοπλων ομάδων- είναι εντόπιοι πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι τοπικών επιχειρήσεων εξόρυξης άνθρακα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων, κληρικών και σπουδαστών», αναφέρει η έκθεση.
Συχνά, οι ένοπλες ομάδες απαιτούν λύτρα από τους κρατούμενους και τους αναγκάζουν να σκάβουν χαρακώματα ή τους στέλνουν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Οι Ένοπλες ομάδες οργανώνουν «στρατιωτικά δικαστήρια» και καταδικάζουν ανθρώπους σε θάνατο.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι κατά τον Ιούλιο ως απάντηση των δραστηριοτήτων των ένοπλων ομάδων, οι ουκρανικές αρχές άρχισαν αυξημένες δραστηριότητες για την ασφάλεια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τώρα στην ανατολική Ουκρανία να διεξάγονται σφοδρές μάχες, μέσα στους οικισμούς που οδηγούν στην καταστροφή των οικισμών και στο θάνατο πολιτών. Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν.

«Εντατικοποίηση των εχθροπραξιών παρατηρείται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σε κατοικημένες περιοχές, ιδίως πυροβολικό, άρματα μάχης, πυραύλους και ρουκέτες και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», σημειώνει η Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, στην εισαγωγή της έκθεσής της.

Σημειώνεται ακόμη, γράφει το ‘Ίντερφαξ Ουκρανίας’, ότι μέχρι τις 26 Ιουλίου 2014 στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1129 άνθρωποι και 3442 τραυματίστηκαν, καθώς οι εσωτερικοί πρόσφυγες ανέρχονται  πάνω από τις εκατό χιλιάδες.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr