«Η Γερμανία θα ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος»




Ιούλιος 19, 2014.

Βερολίνο-Σκόπια.

«Η Γερμανία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων. Κύριες προτεραιότητες παραμένουν η λύση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, και οι σταθερές σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στο εσωτερικό της χώρας».


Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μούσα Τζαφέρι.

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μέρος της ΕΕ και του NATO και υπογραμμίζει τη σημασία ένταξης της περιοχής των Σκοπίων. Ένα νέο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει στην επικείμενη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 28 του επόμενου μήνα, γράφει τη Deutsche Welle στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες –τονίζει το νοτιο-σλαβικό δημοσίευμα- η διάσκεψη κορυφής των Βαλκανικών Χωρών θα ανοίξει μια νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των Σκοπίων, τόσο από άποψη οικονομική, όσο και σε πολιτικά ζητήματα και θέματα στρατηγικής.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Γερμανίας με τους οποίους είχε συνάντηση ο Μούσα Τζαφέρι, ανέφεραν το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις χώρες της περιοχής. 

Σημειώνεται ότι ο Μούσα Τζαφέρι, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων πλήρωσε επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο και είχε συνομιλίες με τον γερμανό διπλωμάτη Christoph Heusgen- σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Καγκελαρίου Μέρκελ, τον διπλωμάτη Markus Ederer, υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και τον Hans-Gert Pöttering, επικεφαλής του Ιδρύματος Κόντραντ Αντενάουερ- Konrad-Adenauer-Stiftung.

Ερωτηθείς ο Τζαφέρι, εάν έλαβε κάποια υπόσχεση για μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας στη διαφωνία του ονόματος, τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία, ειδικότερα, θα ασχοληθεί με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

Παραλλήλισε τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου και τόνισε η Γερμανία είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ως πολιτική και οικονομική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις που θα προκύψουν από τη συνάντηση κορυφής των Βαλκανικών Χωρών στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr