Τουρκία: «Αντισυνταγματικό» το νέο κόμμα λόγω της λέξης ‘Κουρδιστάν’


Ιούλιος 2, 2014.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, αποφάνθηκε ότι δεν κατανοεί τη χρήση της λέξης ‘Κουρδιστάν’ στο όνομα του νέου κόμματος που κατέθεσε δικαιολογητικά για την αναγνώρισή του.


Επίσης, τονίζει ότι η λέξη 'Κουρδιστάν'  προσκρούει σε άρθρο του τουρκικού συντάγματος για την ασφάλεια της χώρας.

Πρώτη φορά συναντάται, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα, να επιδιώκει στην ονομασία του, ένα κόμμα,  να συμπεριλάβει και τη λέξη «Κουρδιστάν», όπως είναι το «Τουρκίας Κουρδιστάν Δημοκρατικό Κόμμα»- TKDP, το οποίο από τις αρχές του έτους είχε καταθέσει τα δικαιολογητικά για την αναγνώρισή του ως τουρκικό πολιτικό κόμμα.

Η γενική εισαγγελία βάσει της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας καθορίζει ως αμφιλεγόμενη τη λέξη «Κουρδιστάν» στην ονομασία του νέου κόμματος  των Κούρδων της Τουρκίας και θεωρεί ότι  γίνεται μια συσχέτιση της σύγκρουσης του τουρκικού κράτους και των τρομοκρατικών ομάδων που προσπαθούν να αποκτήσουν, εδώ και τριάντα χρόνια,  ένα ανεξάρτητο «Κουρδιστάν» στην τουρκική επικράτεια και αυτή η διαδικασία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40 χιλιάδες άτομα.

Το ανώτατο δικαστήριο προτρέπει το υπό σχεδιασμό κόμμα των Κούρδων να απαλείψει τη λέξη «Κουρδιστάν» προκειμένου να του δοθεί άδεια λειτουργίας ως ομάδα πολιτικού σχηματισμού.

Το νέο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας, ιδρύθηκε το 2013 και έχει ως σημαία του, το όρος Αραράτ και  όπως διατείνεται το έχει εμπνευστεί από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράκ και τον ιδρυτή του Μουσταφά Μπαρζανί, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr