Η Δύση στέλνει τελεσίγραφο στη Σερβία- Απαράδεκτο δηλώνει ο πρωθυπουργός





Ιούλιος 23, 2014.

Βελιγράδι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλαν τελεσίγραφο στη Σερβία σχετικά με τη θέση της  απέναντι στη Ρωσία, σημειώνει η  σερβική εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι - Вечерње новости.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου πρέπει να αποφασίσει μέχρι το Σεπτέμβριο το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να ενταχθεί στην ΕΕ ή θα διατηρήσει τη σημερινή ουδέτερη στάση της.


Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρωθυπουργός της Σερβίας, βρίσκεται  υπό την πίεση των δυτικών διπλωματών σε καθημερινή βάση, προκειμένου να γυρίσει την πλάτη του στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι  η πίεση κορυφώθηκε μετά την πτώση του αεροσκάφους της Μαλαισίας στην ανατολική Ουκρανία.

Η εφημερίδα τονίζει ότι προς το παρόν η πίεση δεν έχει απόλυτα χαρακτηριστικά, αλλά δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να καθυστερήσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και να εμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις.

«Η θέση της Σερβίας περιπλέκεται από το γεγονός ότι κανένας από τους συνομιλητές του Βούτσιτς δεν δείχνει λίγη κατανόηση στη σερβική στάση προς τη Μόσχα. Οι δυτικοί διπλωμάτες κλείνουν τα μάτια τους στα λογικά επιχειρήματα του Βελιγραδίου. Για παράδειγμα, δεν θέλουν να ακούσουν για το γεγονός ότι η κατασκευή του South Stream θα αποφέρει στη Σερβία 350 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος», γράφει η Βέτσερνιε Νόβοστι.

«Οι ΗΠΑ σέβονται τη φιλία της Σερβίας με τη Ρωσία, αλλά ο κόσμος δεν δέχθηκε ευπρόσδεκτα την απόφαση του Βελιγραδίου να μην καταδικάσει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Michael D. Kirby σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Πολίτικα’  στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Σύμφωνα με τον Kirby η Σερβία πρέπει να αποφασίσει ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας και αυτή τη βάση να αποφασίσει.

«Η Σερβία, έχει καταστήσει σαφές ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι αξιωματούχοι του Βελιγραδίου, δεν προέβησαν σε μια πρόταση στην οποία να δηλώνουν ότι αυτό περιλαμβάνει και την Ουκρανία», δήλωσε ο Kirby.

Η αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σήμερα το απόγευμα προέβη σε δήλωση σχετικά με τα τελεσίγραφα τα οποία τα καθόρισε απαράδεκτα – «κανείς δεν μιλά σήμερα με τη γλώσσα των τελεσιγράφων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η σερβική κυβέρνηση διατηρεί την πολιτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Σερβίας και έχει μια πολιτική καλών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η κυβέρνηση της Σερβίας, αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Βούτσιτς όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα εικαζόμενα τελεσίγραφα προς τη σερβική κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Έκπληξη για τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη

 Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξεπλάγη από τη φράση του Αμερικανού πρέσβη στη Σερβία, Michael Kirby, στην οποία λέει ότι η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των διεθνώς αναγνωρισμένων χωρών, αλλά οι Σέρβοι αξιωματούχοι ποτέ δεν είπαν ότι αυτό συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία και στο σύνολο της επικράτειάς της.

Το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεκάδες φορές σαφώς και απεριφράστως επανέλαβε την στάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την Κριμαία ως αναπόσπαστο μέρος του ουκρανικού κράτους».

Συγνώμη από τον Αμερικανό Πρέσβη

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, εξέφρασε σήμερα τη λύπη της, για τα εσφαλμένα σχόλια του πρέσβη κ. Michael Kirby, σχετικά με τη στάση της Σερβίας για την Ουκρανία. «Συγνώμη για το λάθος», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr