Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια: «Δεν φέρνω νέα πρόταση για το όνομα»




Το μόνο νέο στοιχείο η παρέμβαση της Άγκελας Μέρκελ


Ιούλιος 28, 2014.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς- στις διαπραγματεύσεις για το όνομα του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, έφθασε σήμερα στα Σκόπια και επανέλαβε ότι δεν φέρνει κάτι νέο.


Αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τους κρατικούς αξιωματούχους.
«Σήμερα θα έχουμε μια τελευταία διαβούλευση και αύριο θα έχουμε επίσημες συναντήσεις...», είπε.

Πριν από τις επίσημες συναντήσεις ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τον νέο διαπραγματευτή των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο Νίμιτς είναι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα κινηθούν από το νεκρό σημείο που βρίσκονται σήμερα. Η επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι στόχος είναι η εντατικοποίηση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού.

Η τελευταία επίσκεψη του Νίμιτς στα Σκόπια, ήταν πέρσι το Σεπτέμβριο, όπου είχε δηλώσει ότι η Αθήνα έχει δύο προβλήματα με τις διαπραγματεύσεις, τον καθορισμό στο όνομα γεωγραφικό περιεχόμενο και ένα όνομα για όλες τις χρήσεις. Μετά από την επίσκεψη του Σεπτεμβρίου η κατάσταση παρέμεινε αδιέξοδη.

Το νέο στοιχείο των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας είναι  η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι συμμετέχει εποικοδομητικά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων.

Ο Νίμιτς σύμφωνα με το πρόγραμμά του, την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για τη στάση της Ελλάδας, και θα αξιολογήσει εάν οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά ή όχι σε έναν λογικό συμβιβασμό, όπως σημειώνει το Sitel.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr