Πρώην πρόεδρος Αλβανίας: Ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος να είναι Αλβανός!




Ιούλιος 21, 2014.

Σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Alfred Moisiu, στην εφημερίδα «Illyria» της αλβανο-αμερικανικής κοινότητας των  Ηνωμένων  Πολιτειών ομιλεί περί των θρησκευτικών καταστάσεων στην Αλβανία.


Κατά τη συζήτηση με το συντάκτη της εφημερίδας, αναπτύσσονται οι ιδέες του πρώην προέδρου για το ισλαμικό μέρος των Αλβανών και την ριζοσπαστικοποίησή τους και για την ένταξη στις διεθνείς ισλαμικές ομάδες.

Θα αναφερθούμε στο μέρος που αναφέρεται  στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας:

Ερώτηση: 
 Τι πιστεύεται για τις διαμάχες  που είναι ανοικτές ως προς την αλβανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, τις συζητήσεις, κυρίως για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας και ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση  με τη εκκλησία;
Πιστεύεται ότι έχει η ώρα για τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου να φύγει μετά την αναδιάρθρωση της Εκκλησίας;

Alfred Moisiu
 Θα πω τα ίδια πράγματα που είχα πει και τον καιρό που ήμουν πρόεδρος. Όταν οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν το λόγο του Θεού, αυτό πρέπει να γίνει στη γλώσσα τους για να γίνει κατανοητός.

Αυτή η παρατήρηση δεν είναι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και για την μουσουλμανική θρησκεία, που και αυτοί ακολουθεί την αραβική γλώσσα.
Πριν λίγες ημέρες ήμουνα στην Κορυτσά και παρακολούθησα ένα «ιφτάρ» και με κάλεσε ο ομιλητής στο βήμα, που μιλούσε στα αραβικά και επειδή δεν κατάλαβα μου απηύθυνε το αίτημα στα αγγλικά.

Είπα:  Κύριε, έχουμε έρθει όλοι εδώ για να ακούσουμε τα ιερά κείμενα, εμείς οι Αλβανοί θέλουμε να ακούσουμε το λόγο του Θεού στα αλβανικά, γιατί ο καθένας δεν μπορεί να γνωρίζει αραβικά.

Αυτό το λέω για ένα παράδειγμα.

Αλλά, η ουσία είναι ότι η Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία ιδρύθηκε από τον Fan Noli, που αναγνωρίσθηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και όλα τα έγγραφα καθώς και το Ευαγγέλιο ήταν στα αλβανικά».

 Δημοσιογράφος: Δηλαδή τι έχετε να πείτε:

Alfred Moisiu:  
« Ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει, ασφαλώς, να είναι Αλβανός!
 Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκανε, πράγματι, σπουδαία δουλειά στην ανοικοδόμηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την οποία τον ευχαριστούμε, αλλά νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα πράγματα από τώρα και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την ώρα της επανεκλογής (νέου Αρχιεπισκόπου).

-           
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr