Εμπειρογνώμων: Η Ουκρανία έγινε πολιτικός-στρατιωτικός δορυφόρος των ΗΠΑ




Ιούλιος 29, 2014.

Η νέα γεωπολιτική στην ανατολική Ευρώπη

Κίεβο.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο στο σύνολό του, που δίνει στην Ουκρανία το καθεστώς της συμμάχου-εκτός NATO χώρας.


Αυτό είναι μια ένδειξη της νέας γεωπολιτικής θέσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Ουκρανία θα λάβει υποστήριξη για την άμυνα της και συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα εσωτερικής  αναδιαμόρφωσης της, σχολιάζει ο ουκρανός πολιτικός αναλυτής Αντρέι Ζολάτερεφ.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς της συμμάχου χώρας, της παρέχουν πρόσθετη στρατηγική σταθερότητα.

Καλύτερος σύμμαχος οι ΗΠΑ από ό, τι η ΕΕ

Σύμφωνα με τον ίδιο,  η Ουκρανία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της παρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι η ΕΕ έχει και τα δικά της προβλήματα, που δεν την αφήνουν να ασχοληθεί μόνο με τη σταθερότητα στα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά και για την απώλεια της επιρροής της μέσα στα κράτη της ΕΕ, τα οποία ενεργούν προς τα δικά τους συμφέροντα. Τα συμφέροντα της Ουκρανίας είναι η εδαφική ακεραιότητα, η σταθερότητα και η στρατηγική προοπτική», εξήγησε ο αναλυτής.

Εμπόδια στη ρωσική γεωπολιτική

«Οι ΗΠΑ προσανατολίζονται ανοικτά στη δημιουργία φυλακίων συμφερόντων τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: Πολωνία-Ουκρανία-Ρουμανία και σε συνδυασμό με τη Βρετανία το τρίγωνο αυτό θα επηρεάσει την ΕΕ. Ταυτόχρονα δημιουργεί ‘υγιή σύνορα’ κατά της προώθησης της ρωσικής γεωπολιτικής», θα επισημάνει ο Ζολατάρεφ.

Ο πολιτικός επιστήμονας θα προσθέσει ότι με την  αναδιανομή της αγοράς ενέργειας δίνεται η δυνατότητα ελέγχου της αντοχής στην ΕΕ.

«Η Ουκρανία γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας πολιτικο-στρατιωτικός δορυφόρος των ΗΠΑ, ένα καθεστώς το οποίο θα έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες», είπε ο εμπειρογνώμονας.

Η Ουκρανία στρατιωτικός δορυφόρος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία λαμβάνει μια εξωτερική υποστήριξη και μπορεί πλέον να ελπίζει ότι θα διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητά της. Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένει από τις ΗΠΑ, μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική-τεχνική συνεργασία.

Ο Αντρέι Ζολοτάρεφ θα σημειώσει ότι ο αδύναμος ουκρανικός στρατός έχει βρει διέξοδο με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ουκρανία, το "Ισραήλ" της ανατολικής Ευρώπης;
Από τη σκοπιά της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Ουκρανία είναι απίθανο να γίνει το νέο Ισραήλ, το Πακιστάν ή η Νότια Κορέα. Υπάρχουν άλλες κλίμακες και άλλες κοινωνικές αξίες.

«Τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά για την Ουκρανία, δεν έχει έναν εχθρό που την απειλή με ρουκέτες, όπως το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας και δεν μπορεί να συγκριθεί σε ένα τέτοιο ρόλο», είπε ο αναλυτής.

«Όπως γνωρίζετε, σήμερα, η Γερουσία των ΗΠΑ, ψήφισε νομοσχέδιο στο σύνολό του με αριθμό  2277, στο οποίο προβλέπεται για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία το καθεστώς των χωρών –συμμάχων μη μελών του NATO.

Σε αυτήν τη βάση, στην περίπτωση της άμεσης στρατιωτικής επίθεσης κατά των χωρών αυτών, τα κράτη μπορούν να φέρουν στρατεύματα στις χώρες αυτές για να προστατευθούν από εξωτερικές επιθέσεις.

UNN

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr