Σκόπια: «Η Μέρκελ ώθησε τις διαπραγματεύσεις για το όνομα»






Ιούλιος 24, 2014.

Σκόπια.

Ο πρόεδρος του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ, συναντήθηκε χθες με τον πρώην και τον νυν εκπρόσωπο της χώρας, στις συνομιλίες με την Ελλάδα, οι οποίες γίνονται ώστε να ξεπερασθούν οι διαφορές για το όνομα.


Ο πρώην διαπραγματευτής, Ζόραν Γιολέφσκι, στην συνάντηση στην προεδρική βίλα ‘Βόντνο’, ενημέρωσε τον νέο διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι για τις δραστηριότητες που έχουν λάβει χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο νεοδιορισθείς ειδικός απεσταλμένος στις συνομιλίες για τη διαφωνία του ονόματος των Σκοπίων -που τελείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ-Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά το διορισμό του θα αντιμετωπίσει το μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που έρχεται τη Δευτέρα στα Σκόπια.

Μετά από μία παύση λιγότερο από έναν χρόνο, ο διαμεσολαβητής πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, παρέχει μια νέα ευκαιρία στην επίλυση του ονόματος.

Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη Ρίστο Νικόφσκι, ο διορισμός του Βάσκο Ναουμόφσκι επισπεύτηκε, λόγω της επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς.

Θα προσθέσει, ακόμη,  ότι η επίσκεψη του Νίμιτς στην περιοχή είναι αναμφίβολα συνάρτηση της δέσμευσης που ανακοίνωσε η Άγκελα Μέρκελ.


«Είναι μια πρόκληση, γιατί η Μέρκελ δεν έδειξε με κάποιο τρόπο ότι θα βοηθήσει εμάς, αλλά μόνο να ξεπερασθούν τα προβλήματα στην περιοχή», είπε ο Νικόφσκι.

Κατά τη συνάντηση στην προεδρική βίλα, ο Γκεόργκι Ίβανοφ, μετά την ενημέρωση από τον Γιολέφσκι,  ευχήθηκε στον νέο πρέσβη, Βάσκο Ναουμόφσκι, επιτυχή εκτέλεση των νέων καθηκόντων του.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων ευχαρίστησε τον Ζόραν Γιολέφσκι για το έργο του ως απεσταλμένου του κράτους στη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2014, που διορίσθηκε ως υπουργός Άμυνας του νοτιοσλαβικού κράτους.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι είναι ο τέταρτος διαπραγματευτής στις συνομιλίες για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr