Βασανιστήρια CIA: Η Πολωνία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα




Ιούλιος 24, 2014.

Βαρσοβία.

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι η Πολωνία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επιτρέποντας στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ- CIA,  να φυλακίσει και να βασανίσει δύο υποτιθέμενους τρομοκράτες στο έδαφος της Πολωνίας.


Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου της Γαλλίας, η Πολωνία απέτυχε να σταματήσει «τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση» του Αμπντ Ραχίμ αλ Νασίρι και Αμπού Ζουμπϊντάχ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Πολωνία του 2002.

Το Δικαστήριο διέταξε την Πολωνία να πληρώσει 175 χιλιάδες δολάρια στον Ζουμπϊντάχ, έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο με την υπόνοια της τρομοκρατίας και 135 χιλιάδες δολάρια στον Σαουδάραβα υπήκοο Αλ Νασίρι που κατηγορούνταν για διοργάνωση τρομοκρατικής επίθεσης το 2000 εναντίον του (αμερικανικού πλοίου) USS Cole, όπου σκοτώθηκαν 17 ναύτες των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι των υπόπτων οι οποίοι κρατούνται στο Γκουαντανάμο, λένε ότι διεξήχθησαν τα βασανιστήρια σε μια «μαύρη περιοχή» της CIA, στη βόρεια Πολωνία, μεταξύ 2002 και 2003.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  από το οποίο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός μυστικού κέντρου βασανιστηρίων της CIA στο πολωνικό έδαφος μεταξύ του 2002 και του 2003, όπου ο πελάτης μας Αμπντ Ραχίμ αλ Νασίρι εισήχθη και βασανίσθηκε», είπε ο δικηγόρος Αμρίτ Σίνχ, δικηγόρος της πρωτοβουλίας «Open Society Justice» ο οποίος εκπροσώπησε τον Αλ Νασίρι ενώπιον του Δικαστηρίου, σημειώνει το αμερικανικό Στράιπς.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr