Ντιγιαρμπακίρ: Συγκρούσεις Κούρδων με τουρκικές δυνάμεις καταστολής





Αύγουστος 21, 2014.

Συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με τουρκικές δυνάμεις καταστολής σημειώθηκαν μετά την απομάκρυνση του αγάλματος ενός ανώτερου μέλους του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ στην νοτιοανατολική Τουρκία.


Μετά την αφαίρεση του αγάλματος, τα τουρκικά μνημεία, ιδιαίτερα οι προτομές του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έγιναν στόχος των διαδηλωτών κυρίως στις επαρχίες Χακάρι, Μπατμάν και Μαρντίν. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής και να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.



Οι τουρκικές αρχές αφαίρεσαν το άγαλμα του Mahsum Korkmaz (Egîd) (φωτό), στις 19 Αυγούστου,  ενός από τους κύριους ιδρυτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της δικαστικής απόφασης σκοτώθηκε ένας Κούρδος, ο Mehdi Taşkın, ο οποίος χτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι από τους Τούρκους στρατιώτες.

Τα επεισόδια συνεχίσθηκαν χθες, 20 Αυγούστου στο Χακάρι, όπου ομάδα Κούρδων προσπάθησε να ξηλώσει το άγαλμα του Ατατούρκ από το κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία επιτέθηκε  με τεθωρακισμένα οχήματα στους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Τουρκίας κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες του Κούρδου ήρωα Mahsum Korkmaz, όπως σημειώνει η Χουριέτ.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr