Οι Εβραίοι της Τουρκίας είναι εναντίον του ‘μιλιταρισμού του Ισραήλ’




Αύγουστος 30, 2014.

Η κουρδική ενημερωτική ιστοσελίδα ‘denge azad’ δημοσιεύει σήμερα και σχολιάζει μια δήλωση των Εβραίων που ζούνε στην Τουρκία, οι οποίοι αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη από τη βία του ισραηλινού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.


«Οι Εβραίοι διανοούμενοι στην Τουρκία έχουν υπογράψει μια δήλωση στην οποία δηλώνουν ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτά που έκανε το Ισραήλ στη Γάζα και ότι δεν συμφωνούν με τη βία που εκφράζεται από καθεστώς του Ισραήλ».

Στη δήλωση αναφέρεται ότι ‘ κανένας πολίτης σε αυτήν τη χώρα καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου δεν έχει περισσότερο ή λιγότερο μερίδιο ευθύνης για γεγονότα στα οποία δεν συμμετέχει ο ίδιος. Και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να εκφράσει γνώμη ή θέση. Ούτε η εβραϊκή κοινότητα είναι υποχρεωμένη να κάνει κάποιο σχολιασμό».

«Είμαστε μια κοινωνία που αποτελείται από περίπου 20 χιλιάδες ανθρώπους. Καμία κοινωνία δεν είναι μονολιθική ως σύνολο, ούτε, φυσικά, η εβραϊκή κοινότητα. Υπάρχουν όλα τα είδη των ανθρώπων και ακούγονται όλες οι απόψεις, δεν κυριαρχεί ποτέ μία μόνο γνώμη».

«Επειδή στο ‘Ισλαμικό Χαλιφάτο’ υπάρχουν ενταγμένοι μερικοί Τούρκοι, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτό  το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας. Έτσι και η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για ότι έκανε το Ισραήλ στη Γάζα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαστε κατά του ρατσισμού και δεν μπορεί να κατηγορείται ολόκληρος ο πληθυσμός για ενέργειες της πολιτικής του Ισραήλ.

»Εμείς οι υπογράφοντες, είμαστε παιδιά εβραϊκών οικογενειών από την Τουρκία. Η γνώμη μας έχει την ίδια αξία όπως κάθε πολίτη αυτής της χώρας, όχι περισσότερη ή λιγότερη.
»Επειδή είμαστε εβραϊκής καταγωγής, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε άνθρωποι. 

Δηλώνουμε ότι είμαστε κατά των πολιτικών του κράτους του Ισραήλ εναντίον της Γάζας. Είμαστε αντίθετοι στην επιθετικότητα, στον μιλιταρισμό, τον επεκτατισμό του Ισραήλ και κατά της βίας που εκφράζεται κατά του παλαιστινιακού λαού. Αυτό θέλουμε να γίνει γνωστό».

Υπογράφουν οι διανοούμενοι Εβραίοι της Τουρκίας:

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr