Heritage Foundation για Σκόπια: Ξανακτυπά κατά της Ελλάδας





 "Οι Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν για το βέτο της Ελλάδας"

Αύγουστος 29, 2014.

Μετά από μία εβδομάδα  το αμερικανικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και είναι φίλα προσκείμενο με το σκοπιανό καθεστώς,  ξανακτυπά πάλι.


Τώρα ζητά από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να πιέσει την Αθήνα για να αποσύρει το βέτο που έχει στην ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους με την προσωρινή ονομασία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πάλι ο ίδιος, ο Λουκ Κόφι σε μια ανάλυσή του  που δημοσιεύει το American Heritage Foundation, παραμονή της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουαλία, προτρέπει τις ΗΠΑ να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ώστε να ξεπερασθεί το ελληνικό βέτο για τη «Μακεδονία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO πρέπει να παράσχουν μια παράταση για να συνεχίσουν  οι χώρες οι οποίες πληρούν τα υψηλά πρότυπα του NATO.

Η πολιτική των ανοικτών θυρών είναι το κλειδί του NATO για την Ευρώπη, η πολιτική αυτή προωθεί τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή του Βόρειου-Ατλαντικού, με αποτέλεσμα ο χώρες να ενταχθούν στη Συμμαχία μέσω των θετικών δημοκρατικών και στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων.

Άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του NATO, βλέπουν ότι οι θύρες είναι κλειστές για το νοτιοσλαβικό κράτος (τη «Μακεδονία»- αναφέρει) και αυτό μπορεί να τους αποθαρρύνει από τη λήψη των απαραίτητων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να γίνουν μέλη του NATO», σημειώνει ο Luke Coffey.

Στην ανάλυση συνιστούνται πολλά συγκεκριμένα βήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τη συμμετοχή των Σκοπίων στην αποστολή ISAF του Αφγανιστάν,  να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τους πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους για την υπομονή που έδειξαν και δείχνουν κατά τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς η χώρα τους έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια του NATO.

Κυρίως, συνιστάται οι Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν παρασκηνιακά την Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν τα Σκόπια να ενταχθούν στο NATO με τις αρχές που καθορίζονται από την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. 

Επίσης, συνιστάται η ύπαρξη δήλωσης της Συνόδου Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί στην Ουαλία στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να καταστήσει σαφές ότι η επίσημη θέση της Συμμαχίας είναι ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο NATO.

“Η σθεναρή  αντίδραση από την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας καθώς και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από αυτήν, εμποδίζουν την πολιτική των ανοικτών θυρών του NATO.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεργασθεί με την «Μακεδονία», να συμφιλιωθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να παίξουν βασικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή», αναφέρει το Ίδρυμα «Κληρονομιά»-‘ Heritage’, όπως το παρουσιάζει η σλαβική εφημερία των Σκοπίων ‘Ούτρινσκι’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr