Τουρκία: Ο Ερντογάν αλλάζει θέση για το ‘Ισλαμικό Κράτος’




Σεπτέμβριος 27, 2014.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είπε σε δήλωσή του, σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην διεθνή επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους- ΙΚ, ότι «οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και ασφαλείας» είναι οι προτεραιότητες της Τουρκίας στη Συρία.


«Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας και ζώνες ασφαλείας στο εσωτερικό της Συρίας για υπάρξει εγγύηση στην ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας και να σταματήσει η μαζική εισροή προσφύγων από τη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι τα προτεινόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Συρία, πρωτεύουν από το να τεθεί η χώρα κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως είχε συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα,  ο ίδιος, πρόσθεσε ότι  η έκβαση των συζητήσεων σχετικά με το ρόλο που θα αναλάβει η Τουρκία στην περιοχή, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξελίξεις στα συριακά σύνορά μας. Περίπου ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο βρίσκονται στα εδάφη μας. Αυτό θα πρέπει να έρθει σε μια αντιμετώπιση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος συνόψισε τις συζητήσεις του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ομπάμα και τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις δράσεις του Ισλαμικού κράτους που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ. Η θρησκεία μας είναι θρησκεία της ενότητας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης», είπε.

«Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο ως μια μουσουλμανική χώρα. Δεν μπορεί να είμαστε θεατές, ενώ ο χριστιανικός κόσμος λαμβάνει ένα τέτοιο βήμα», πρόσθεσε.

«Τρία πράγματα είναι υψίστης σημασίας. Πρώτον, η δημιουργία μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Δεύτερον, ο σχηματισμός ενός ασφαλούς καταφυγίου για την συριακή πλευρά και η προετοιμασία για την οργάνωση και τη διοίκησή της και τρίτον  θα συζητήσουμε ποιος θα διαχειρισθεί αυτή την διαδικασία», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διεθνείς προσπάθειες ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία δεν εισακούσθηκαν από την αρχή της σύγκρουσης, επί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

« Πριν από τέσσερα χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιες ομάδες, όπως αυτή του Ισλαμικού Κράτους. Εκείνη την εποχή είχε η ΙΚ διασπασθεί από την Αλ Κάιντα και ενισχύθηκε στη Συρία», είπε.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr