Επανεμφάνιση των Βάσκων- ζητούν ανεξαρτησία




Σεπτέμβριος 28, 2014.

Η βασκική εθνικιστική οργάνωση ΕΤΑ  που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία από την Ισπανία και τη Γαλλία, επανεμφανίσθηκε με μια δήλωση που αναφέρει ότι θα υποστηρίξει τις αυτονομιστικές οργανώσεις σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ΕΤΑ είναι μια ομάδα που ενώ χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, ωστόσο δεν έχει πραγματοποιήσει καμία τρομοκρατική ενέργεια μετά τη δήλωσή της ότι θα καταθέσει τα όπλα της, τον Οκτώβριο του 2011. 

Τώρα, υποστηρίζει νέες πρωτοβουλίες υπέρ της ανεξαρτησίας στην Ευρώπη, όσων λαών την επιζητούν, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή για αυτούς εξέλιξη.

Η δήλωση της οργάνωσης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Gara’ στην πόλη του Αγίου Σεβαστιανού της βασκικής αυτόνομης περιοχής και αναφέρει ότι το δημοψήφισμα στην Σκωτία για ανεξαρτησία και αυτό που έρχεται στην Καταλονία «επιταχύνουν τη συνέχεια και στην περιοχή των Βάσκων».

Μαζί με τη στενότητα (αν όχι κρίση) της οικονομίας στην Ευρώπη, οι αυτονομιστικές συζητήσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται.  Συζητήσεις γίνονται σε περιοχές του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Η ΕΤΑ υποστηρίζει ότι «πρέπει να εμφανισθεί μεγαλύτερη ένταση των κινημάτων και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από αυτά». 

Αναφερόμενη στους Βάσκους υποστηρίζει ότι «το βασκικό κράτος θα επιδιώξει να διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και αυτό θα το αποφασίσει ο λαός των Βάσκων».

Η ΕΤΑ υποστηρίζει ότι έχει η ώρα να αποφυλακισθούν τα μέλη της οργάνωσης,  ότι θα υπερασπιστεί για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και θα αγωνισθεί για μια εθνική δόμηση στην περιοχή των Βάσκων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr