ΥΠΕΞ Αλβανίας: Δεν θα βάλουμε βέτο στα Σκόπια για τη συμφωνία της Οχρίδας




Με την Ελλάδα,  θα αλλάξουμε τα τοπωνύμια στα αλβανικά μητρώα


Σεπτέμβριος 10, 2014.
Η ελλιπής εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου  της Οχρίδας για τους Αλβανούς τους νοτιοσλαβικού κράτους, δεν πρόκειται να ‘αναγκάσει’ την κυβέρνηση των Τιράνων να προβάλλει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ προηγουμένως η εφαρμογή της Συμφωνίας είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων.
 
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Ντίτμιρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή ‘A1 Report’.

«Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στην Ουαλία, τα Σκόπια πρέπει  να βρουν μια αποδεκτή λύση στο όνομα με την Ελλάδα και όσο για την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, η Αλβανία δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο, γιατί περιέχεται στα κριτήρια του ΝΑΤΟ. Είναι και ένα πάγιο αίτημα της Αλβανίας για τον εκσυγχρονισμό της γειτονικής χώρας. Η Σύνοδος έκανε σαφές ότι αυτό αποτελεί κριτήριο και επέμεινε μόνο στην απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 για το όνομα» είπε ο Μπουσάτι.

Τα τοπωνύμια με την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, η Αλβανία μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές στο Εθνικό Μητρώο  των υπηρεσιών στη χώρα με τις διορθώσεις στα τοπωνύμια.

Αυτό θα δώσει ένα τέλος στα προβλήματα που συναντώνται με τις ελληνικές συνοριακές αρχές, και δεν θα επιτρέπεται στα έγγραφα των μεταναστών να είναι οι ελληνικές τοποθεσίες στα αλβανικά. Αυτό δημιουργεί προβλήματα με την Ελλάδα, όπως είπε ο Μπουσάτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις αλλαγές των τοπωνυμιών, έτσι για παράδειγμα η πόλη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, δεν θα αναγράφεται ως Selanik στα αλβανικά, αλλά θα αντικατασταθεί ως Θεσσαλονίκη ή στα αγγλικά ως Thessaloniki, σημειώνει το δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr