Ο Νταβούτογλου καλεί τον Σαμαρά να ‘εργασθούν για ειρήνη’ στην Κύπρο




Σεπτέμβριος 16, 2014.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, να εργασθούν μαζί για μια ‘παραδειγματική ειρήνη’ στην Κύπρο, κατά την συνέντευξη Τύπου στην Κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Κύπρο.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σαμπάχ, ο Νταβούτογλου κάλεσε τον Σαμαρά λέγοντας: Έλα στην Κύπρο να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την ειρήνη».

Η Κύπρος διχοτομήθηκε μετά την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974 και στο κατεχόμενο μέρος δημιουργήθηκε ένα ψευδοκράτος το οποίο δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος παγκοσμίως, εκτός από την εισβάλλουσα χώρα, Τουρκία.

Οι προσπάθειες επανένωσης της νήσου μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει με την επιμονή της Τουρκίας «περί δύο κρατών στην Κύπρο».

Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο έργο παροχής νερού στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου από την Τουρκία, με έναν αγωγού μήκους 80 χιλιομέτρων  μέσα από τη θάλασσα σε βάθος 250 μέτρων.

Ο στόχος του σχεδίου είναι η παροχή νερού στα βόρεια εδάφη της Κύπρου και αργότερα σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η αφθονία του πόσιμου νερού στο βορρά θα βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους να έχουν διαπραγματευτική ισχύ σε όλες τις μελλοντικές συνομιλίες, σύμφωνα με τους Τούρκους εμπειρογνώμονες, γράφει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr