Ιράκ: Άρχισαν οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του ‘Ισλαμικού Κράτους’




Σεπτέμβριος 16, 2014.

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ για την υποστήριξη του κυβερνητικού στρατού, γράφει το ρωσικό Ίντερφαξ.


Η επίθεση σηματοδοτεί την έναρξη των εντατικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον  των μαχητών του ‘ισλαμικού κράτους’-ΙΚ. Οι σημερινές επιθέσεις έγιναν σε θέσεις του ΙΚ που βρίσκονται νοτιο-δυτικά της Βαγδάτης, επίσης βομβαρδίσθηκε περιοχή κοντά στο όρο Σινιάρ.

Οι προηγούμενες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση των drones και από μαχητικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στο αεροπλανοφόρο Uss George HW Bush στον περσικό κόλπο. Οι δράσεις αυτές είχαν γίνει για την προστασία των συμφερόντων Αμερικανών, για βοήθεια προς τους πρόσφυγες και για την αποτροπή καταστροφών σε υποδομές. Οι σημερινές επιθέσεις αποσκοπούσαν  στην άμεση ενίσχυση του ιρακινού στρατού.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος John Kirby δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά των ισλαμιστών μαχητών θα χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αεροπορική υποστήριξη των Αμερικανών θα είναι άκρως επιθετική από ό, τι ποτέ πριν. Ο υποναύαρχος δεν καθόρισε τους τύπους των αεροσκαφών και πόσα μαχητικά θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση.

Με τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης στην περιοχή του Κουρδιστάν, οι αμερικανικές επιθέσεις θα είναι πιο ευέλικτες και άμεσες στους στόχους και με λιγότερο χρόνο για ανεφοδιασμό. Ήδη μαχητικά, κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, έχουν σταθμεύσει στην βάση του βόρειου Ιράκ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr