Ο πρόεδρος Σκοπίων επικρίνει την Ελλάδα στο πανεπιστήμιο Γέιλ




Σεπτέμβριος 23, 2014.

Νέα Υόρκη.

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Γέιλ, επέλεξε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόρκι Ίβανοφ, να επιτεθεί κατά της Ελλάδας και να εκθειάσει το κρατίδιο στο οποίο είναι επικεφαλής.


Χθες, ο Ίβανοφ, έδωσε διάλεξη στους φοιτητές ενός από τα πιο κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, το Γέιλ (Yale University), κατά την οποία αναφέρθηκε στη διαφωνία του ονόματος της χώρας του με την Ελλάδα, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων.

«Ο πρόεδρος Ίβανοφ, ενώπιον των φοιτητών του δεύτερου μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε την ισχυρή  κρατική αντίθεση  που υπάρχει, όπως είπε, του μοντέλου της FYROM με αυτό της Ελλάδας.

«Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους που δημιουργούνται  μόνο στο μυαλό των ανθρώπων. 

»Η Ελλάδα ιδρύθηκε ως ένα κράτος με μία θρησκεία, ένα έθνος, μία γλώσσα. Η FYROM ιδρύθηκε ως ένα κράτος που σέβεται όλες τις γλώσσες, όλες τις θρησκείες, όλες τις εθνικές ταυτότητες. Το σύνολο των βαλκανικών ελίτ (πρώην κομμουνιστικά κράτη) άλλαξαν τα δεδομένα τους, μόνο η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε αυτά της ελίτ του Ψυχρού Πολέμου.

»Επιπλέον- συνεχίζει ο πρόεδρος των Σκοπίων- ένα μέρος των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα χρησιμοποιεί αυτήν τη ρητορεία, αν και οι προσεγγίσεις του πληθυσμού είναι αρκετά διαφορετικές.

» Έτσι, έχουμε αυτή τη διαφορά του ονόματος στα Ηνωμένα Έθνη και είμαστε η μόνη χώρα στην ιστορία, που στον ΟΗΕ δεν επιτρέπεται να έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού», δήλωσε ο Ίβανοφ στην ομιλία του στη Σχολή Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Μετά την ομιλία του στο Γέιλ,  μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών , Ευάγγελο Βενιζέλο και κατόπιν με  τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Ο Βενιζέλος σε δήλωσή του είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομά της χώρας, σε ένα όνομα για γενική χρήση, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr