Το PKK ζητά από τις ΗΠΑ να υποστηριχθεί στρατιωτικά




Σεπτέμβριος 16, 2014.

Την 11η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καθόρισε τη στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους-ΙΚ.


Σύμφωνα με πηγές μας, γράφει το κουρδικό δημοσίευμα της Αρμπίλ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα- PKK,  έχει δείξει ενδιαφέρον να αποτελέσει μέρος του σχεδίου.
Ωστόσο, άλλες πηγές επισημαίνουν ότι η Αμερική, δεν έχει κανένα συμφέρον να συμμετάσχει το PKK σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή να χορηγηθεί σε αυτό  οπλισμός.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες να βοηθήσουν το PKK», λέει η πηγή που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας.

«Η απόφαση (άρνηση) των ΗΠΑ, οφείλεται στο ότι η παρουσία του PKK  βρίσκεται στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων και φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τη Συρία και το Ιράν».

« Η Τουρκία, η οποία έμμεσα στηρίζει το σχέδιο, συμφωνεί με την άποψη ότι το PKK δεν πρέπει να οπλισθεί», πρόσθεσε η πηγή. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Συρίας και του Κουρδιστάν για την αντιμετώπιση του ΙΚ, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει με το συντονισμό του PKK στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε στην απελευθέρωση του Σινιάρ, ούτε εξοπλίζει μαχητές  ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.

«Μία από τις πτέρυγες του PKK, της οποίας επικεφαλής είναι ο Τζεμίλ Μπαγίκ, που ανήκει στην Κουρδική Κοινότητα του Κουρδιστάν –KCK,  έχει δεσμούς με τη Συρία και το Ιράν και ως εκ τούτου, οπλίζοντας τους, θα παρουσιασθεί απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ, ειδικά για το Ισραήλ», ανέφερε η πηγή.

Ένας από τους  σιωπηλούς στόχους του σχεδίου Ομπάμα,  είναι να αντιμετωπίσει το ΙΚ, πριν την απομάκρυνση του καθεστώτος του Άσαντ», είπε η πηγή.

Σύμφωνα με έναν ειδικό για την ασφάλεια και μέλος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος που εκπροσωπείται στο Ιρακινό Κοινοβούλιο,  του Σαχαβάν Αμπντάλα,  η στρατηγική του PKK είναι σαφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι το εμπόδιο που παρουσιάζεται στον Ομπάμα για να το εξοπλίσει.

«Η στρατηγική του PKK είναι ασαφής και υπάρχουν ενδείξεις ότι το PKK υποστηρίζει το καθεστώς του Άσαντ και την υλοποίηση της στρατηγικής του στη Συρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να δώσουν όπλα στην ομάδα», δήλωσε ο Αμπντάλα.

Μέχρι στιγμής, δέκα χώρες έχουν προσφέρει οπλισμό στις κουρδικές δυνάμεις Πεσμέργκα που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου  με το Ισλαμικό Κράτος.
«Η συμμαχία των ΗΠΑ κατά του ΙΚ είναι ένα νέο δεδομένο, ας μην λησμονούμε ότι η ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Τουρκίας, ως εκ τούτου οι Αμερικανοί δεν θα οπλίσουν το PKK», είπε ο βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου.

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι το PKK δεν θα έχει καμία θέση στη συμμαχία  αφού αυτή βρίσκεται υπό της αμερικανικής ηγεσίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr