Σκόπια: Προενταξιακή βοήθεια από την ΕΕ, 664 εκατ. ευρώ




Οκτώβριος 31, 2014.

Εξακόσια εξήντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είναι το διαθέσιμο κεφάλαιο για το νοτιοσλαβικό κράτος- FYROM, ως μέρος ενός νέου μέσου, προενταξιακής βοήθειας  της Ευρωπαϊκής Ένωση, γνωστή ως «IPA 2».


 Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται απαραίτητα για έργα προς την κατεύθυνση του εξευρωπαϊσμού της τοπικής κοινωνίας και η Ένωση χρηματοδοτεί το κεφάλαιο αυτό από τη συνδρομή των κρατών μελών της ΕΕ. 

Κατά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του «IPA 1» είχαν υπογραφεί συμβάσεις από τις οποίες το 37% ήταν διαθέσιμες για την FYROM.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Φατμίρ Μπεσίμι, περιμένει ότι μέχρι το 2020, θα απορροφήσει η χώρα περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα.

Στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζεται  ότι η χώρα μέχρι το τέλος του 2013 έχασε ένα ποσό 21 εκατομμυρίων ευρώ από το «IPA 1», μαζί με τα αχρησιμοποίητα 15,5 εκατ. , έφθασαν στο συνολικό ποσό των 36, 5 εκ., μη απορροφημένων  χρημάτων.

Σχετικά με την χρηματοδότηση των Σκοπίων, ο πρέσβης της ΕΕ, Άιβο Όραβ, προέβη σε επανειλημμένες συστάσεις για τις υποδείξεις της τελαυταίας έκθεσης προόδου της χώρας. 

Φέτος τα χρήματα που διατίθενται από το πρόγραμμα IPA 2,  είναι σαφώς περισσότερα, σημειώνει το δημοσίευμα του 24βέστι.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr