Αντίδραση Τσάμηδων στην παρέμβαση της Ελλάδας στα αλβανικά σχολικά βιβλία





Οκτώβριος 2, 2014.

Τίρανα.
 
 Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων- Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας (PDIU), αντέδρασε σχετικά με τη συζήτηση που έγινε από τους Έλληνες για τα αλβανικά σχολεία (που περιείχαν αλυτρωτικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας) και χαρακτήρισε  το ζήτημα ως «τεχνητό» και ως ζήτημα της ίδιας της Ελλάδας, η οποία έχει προβλήματα εσωτερικής σταθερότητας.


Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ιστορία του αλβανικού έθνους δεν μπορεί να αλλάξει και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εξετάσει τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει καμία επιτροπή  που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία χιλιετιών του έθνους μας από το αναπόσπαστο μέρος της Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας) μέχρι το Κοσσυφοπέδιο και  σε οποιαδήποτε άλλο εθνικό αλβανικό έδαφος μας. Είμαστε σίγουροι ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει τέτοιες παράλογες διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, προσθέτει ότι  «σε περίπτωση σύστασης κοινής επιτροπής το κόμμα των Τσάμηδων θα ασκήσει πιέσεις  και θα επιμείνει την ανάγκη της γραφής  της ιστορίας των τσάμηδων στα ελληνικά σχολικά βιβλία ως μια αμφισβητήσιμη πραγματικότητα».

Και συνεχίζει: 

Θεωρείται απαράδεκτη η αφαίρεση από τα διαβατήρια οι ονομασίες των αλβανικών εδαφών, ειδικά του ονόματος της Τσαμουριάς και το PDIU δεσμεύεται σε μια τέτοια προσπάθεια και είναι σίγουρο ότι  οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής (των τοπωνυμιών) θα βρει την αντίθεση των Αλβανών πολιτών.

Η αντίδραση- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- έρχεται μετά από επερωτήσεις Ελλήνων βουλευτών προς τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λομβέρδο στην Ελληνική Βουλή, σχετικά με αναφορές σε αλβανικά σχολικά βιβλία,  ελληνικά εδάφη με αλβανικές ονομασίες, και χαρακτηρίζονται ως  «ανθελληνική προπαγάνδα»- «propagandë antigreke» και ότι η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έχει βάλει στόχο την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr