Η Ε.Ε νουθετεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία





Οκτώβριος 25, 2014.

Με αφορμή  τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην Κυπριακή Αποκλειστική  Οικονομική Ζώνη –ΑΟΖ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναδιατύπωσε την θέση της να αναγνωρίσει  η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία.


Ένα γεγονός που ικανοποίησε τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιέυματα.

«Την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ενταξιακής της προσπάθειας, έφεραν οι προκλήσεις του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν περιορίστηκε χθες στην υπόδειξη προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, της υπενθύμισε –σε επίπεδο αρχηγών κρατών- την υποχρέωση της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ανέφερε και η Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

» Η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη και στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι το αποτέλεσμα κινήθηκε στα όρια τα καλύτερων προσδοκιών που υπήρχαν.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, εκφράζουν αμφιβολία για το κατά πόσο τα χθεσινά συμπεράσματα αποτελούν πραγματική πίεση στην Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.


Ειδικά γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει να μη δίνει και μεγάλη σημασία στις ευρωπαϊκές νουθεσίες, γράφει η κυπριακή εφημερίδα ‘ο Πολίτης’.

Μάλιστα, σε προειδοποιήσεις του ‘Ράδιο Κύπρος’, σήμερα,  προς το τουρκικό ερευνητικό  σκάφος «Μπαρμαρός Χαϊρεντίν πασά» να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ γιατί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, υπήρξε αγνόηση των εκκλήσεων από το «Μπαρμαρός» καθώς και από τα δύο σκάφη του το συνοδεύουν.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr