Σκόπια: Απορρίφθηκαν αιτήσεις για βουλγαρικά διαβατήρια





Οκτώβριος 22, 2014.

Το Συμβούλιο Ιθαγένειας, στη Βουλγαρία, απέρριψε για πρώτη φορά  αιτήσεις για παροχή βουλγαρικών διαβατηρίων σε 200 πολίτες από το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων-FYROM, αφού δεν είχαν  τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα, όπως δημοσιεύει η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik.


Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία δεν είχε στο παρελθόν απορρίψει σχετικές αιτήσεις στις οποίες οι υποψήφιοι δήλωναν ότι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Βουλγαρία.
Οι περιπτώσεις αυτές περιείχαν εκκωφαντικά στοιχεία απάτης αφού οι αιτούντες από τα Σκόπια, ήταν μουσουλμάνοι και δεν ήξεραν στοιχειωδώς τη βουλγαρική γλώσσα.

Σύμφωνα με απόφαση των βουλγαρικών αρχών, την επόμενη περίοδο θα επανεξετασθούν εκατοντάδες τέτοιες αμφισβητούμενες αιτήσεις, αφού έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες στην Κρατική Υπηρεσία για τους Βουλγάρους του Εξωτερικού, η οποία αρνήθηκε να συνεργασθεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σόφιας, σε πολλές περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν αντιφάσεις και ανάρμοστη συμπεριφορά από το αυτό το ίδρυμα.

Οι πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM,  παραμένουν οι πρώτοι στον κατάλογο που έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας βουλγαρικής υπηρεσίας από τα 4578 άτομα του εξωτερικού που έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, οι 1720 είναι πολίτες του σκοπιανού κράτους.

Πέρυσι, όμως, 4.852 πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM,  έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα, από το σύνολο παραχώρησης βουλγαρικών διαβατηρίων σε 7701 άτομα του εξωτερικού, γράφει η Dnevnik.

Δεύτερη στη σειρά που λαμβάνουν βουλγαρικά διαβατήρια είναι οι Μολδαβοί βουλγαρικής καταγωγής, πέρσι έλαβαν τη βουλγαρική υπηκοότητα 1613 άτομα, ακολουθούν οι Ουκρανοί, βουλγαρικής καταγωγής με 182 πολίτες πέρυσι και 797 φέτος.

 Καθώς, επίσης, και από τη βουλγαρική μειονότητα της Σερβίας, έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια 186 άτομα, ενώ φέτος 273.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr