Ερντογάν: Στόχος μας η ανατροπή του Άσαντ, όχι το ‘Ισλαμικό Κράτος’




«Δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα στη Μέση Ανατολή»...




Οκτώβριος 13, 2014.

Κωνσταντινούπολη.

«Η απομάκρυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘Ισλαμικού κράτους’ από τη Συρία δεν είναι αρκετή, ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι  η ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης.


Ο Ερντογάν επανέλαβε την αναγκαιότητα του σχηματισμού μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και μια ουδέτερη ζώνη στη Συρία, μαζί με τη συνέχιση των βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού σε στόχους του ‘ΙΚ’ στη βόρεια Συρία.
Στην ομιλία του δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες, παρακλάδια του εκτός νόμου PKK της Τουρκίας, συνεχίζουν των αγώνα τους ενάντια στο ‘ΙΚ’ το οποίο υπερτερεί σε αριθμό και σύγχρονο εξοπλισμό.

«Αυτή τη στιγμή οι μαχητές του ‘ΙΚ’ βρίσκονται στην πόλη Άιν αλ Αράμπ ή στα κουρδικά Κομπανί, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν περίπου 200 χιλιάδες Κούρδοι κάτοικοι που προσέφυγαν στη νότια Τουρκία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».

Και θα συνεχίσει: 

«Στη Συρία υπάρχουν πολλές πόλεις σαν την Κομπανί, είναι το Χαλέπι, τα Λατάκια, η περιοχή των Τουρκμένων, αλλά ο στόχος μας δεν είναι το ‘ΙΚ’, είναι η πτώση του Άσαντ», είπε.

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση τρομοκρατικών ομάδων «μετριοπαθών ισλαμιστών της συριακής αντιπολίτευσης», τόνισε : «για αυτό θέλουμε τη δημιουργία μια ζώνη ασφαλείας, μια ουδέτερη ζώνη στο έδαφος της Συρίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης των ανταρτών της αντιπολίτευσης της Συρίας εκεί, ώστε να αρχίσουν να διεξάγουν πόλεμο με το καθεστώς του Άσαντ.


Τεχνητά τα σύνορα στη Μέση Ανατολή - ο νέο-οθωμανισμός

Ο Erdoğan ανέφερε ότι τα σύνορα στη Μέση Ανατολή είναι τεχνητά και έχουν γίνει από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτή είναι η αιτία της μακράς διάρκειας του πόνου και της κρίσης στην περιοχή.

Είπε: 

‘Έπρεπε να μην υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως είναι στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων. Η Τουρκία διαδραματίζει το δικό της ρόλο στην καταπολέμηση του σεχταρισμού, εθνικισμού και όλων των άλλων τμημάτων της Μέσης Ανατολής».

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να προσφέρει ειρήνη στην εν λόγω περιοχή. Η Τουρκία είναι η ελπίδα των λαών της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία μπορεί να άρει τα σύνορα στη Μέση Ανατολή χωρίς να αλλάξει τα φυσικά όρια, αλλά να εμπνεύσει ελπίδα και εμπιστοσύνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr