Τουρκία: Το κυβερνών κόμμα επιλέγει την πολιτική «των ελεγχόμενων κοινωνικών εντάσεων»




«Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας χάνει την επιρροή», γράφει το Ρέγκνουμ



Οκτώβριος 31, 2014.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος  του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και βουλευτής από την Γκαζίαντεπ (Αντιόχεια), Semih Yalçın, αναφέρθηκε σχετικά με την πτώση της πολιτικής επιρροής  στις αποφάσεις, από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).


O Yalçın πιστεύει ότι τώρα, στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2015, το  AKP είναι απασχολημένο με την ανάπτυξη της στρατηγικής του κατά την προεκλογική εκστρατεία, για την ενδυνάμωση της παρουσίας του, και κύριος στόχος θα είναι η τακτική των «ελεγχόμενων κοινωνικών εντάσεων».

Σύμφωνα  με τον Γιαλτσίν αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε τόσο δημόσια, όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος και επιχειρηματίες.

Ο αντιπρόεδρος του MHP ισχυρίζεται, ακόμη,  ότι  στην πρακτική εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο και οι μαχητές του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος- PKK, το οποίο θα δημιουργήσει εντάσεις, όχι μόνο σε περιοχές της χώρας, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.

«Παρά τη συμφωνία με το PKK, οι αντάρτες δεν έχουν παραδώσει τα όπλα τους. Γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι στους δρόμους. Διαπράττουν τρομοκρατικές πράξεις, με αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής πολιτών, ενώ η συνολική δύναμή τους στην ανατολική και νοτιοανατολική  Τουρκία, βρίσκεται ακόμη σε στασιμότητα. Παντού υπάρχουν βαθιά σημάδια παρακμής, καθώς διαδίδεται το κλίμα μίσους, της σύγχυσης και του χάους», είπε ο πολιτικός.

 Ο Γιαλτσίν είναι βέβαιος ότι την κατάσταση περιπλέκει η «υποκριτική πολιτική του AKP έναντι του PKK», αντιγράφοντας τα διπλά πρότυπα που ακολουθεί με τις ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι οι δυνάμεις πεσμεργκά πέρασαν μέσα από το τουρκικό έδαφος προς τη Συρία, με την συγκατάθεση της κυβέρνησης, αυτό δηλώνει ότι αναγνωρίζεται στην πραγματικότητα ένα κράτος στο βόρειο Ιράκ (της αυτόνομης κουρδικής περιοχής- της Περιφερειακής κυβέρνησης  του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ), γεγονός που προοιωνίζει,  ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε στο βόρειο τμήμα της Συρίας, άλλη μια κουρδική κυβέρνηση και με τον τρόπο αυτόν, η ίδια η Τουρκία,  επιταχύνει τη  δημιουργία ενός Ενιαίου Κουρδιστάν, (διαμελίζοντας τις υπάρχουσες κρατικές οντότητες στην περιοχή).

Αυτό αποτελεί μια πρακτική εφαρμογή  του δόγματος του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, για «στρατηγικό βάθος», πρόσθεσε ο πολιτικός, όπως σημειώνει το ρωσικό Ρέγκνουμ επικαλούμενο το τούρκικο Cihan.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr