Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τα Σκόπια;




Φωτό από τη συνάντηση του προέδρου των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Οχρίδα το 2011

Οκτώβριος 19, 2014.


Η στρατιωτική παρέλαση στο Βελιγράδι έδωσε ενθουσιασμό στην περιοχή. Η άφιξη του ισχυρού προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρωτεύουσα της Σερβίας, δεν άφησε αδιάφορους ούτε τους σλαβικούς πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων.



Προς το παρόν το νοτιοσλαβικό κράτος- FYROM,  δεν έχει καμία εναλλακτική λύση για την ΕΕ, αλλά η Ρωσία δεν είναι μακριά, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

Αποτελεί μια δημόσια πολιτική χειραγώγηση ή  μια πραγματική άποψη της Ρωσίας στα Σκόπια;

Αυτές τις ημέρες,  ο Αλεξαντάρ Νικολόφσκι (Александар Николовски ) από κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE,  σε συνάντηση με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι πιστεύει ακράδαντα στη διαδικασία ολοκλήρωσης και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την FYROM, αλλά, πρόσθεσε ότι οι συνέπειες από την αύξηση της ρωσικής επιρροής, δεν άφησε ανεπηρέαστες τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της Βαλκανικής.

Ορισμένοι εντόπιοι πολιτικοί αναλυτές,  εμμένουν ότι η Μόσχα εξακολουθεί να μην ασκεί καμία ιδιαίτερη πολιτική επιρροή στην πολιτική των Σκοπίων.

Μέχρι στιγμής, μόνο το ενδιαφέρον για την FYROM από τη Μόσχα ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση του Λαβρόφ, αλλά όχι συγκεκριμένα βήματα, σχολίασε ο πρώην διπλωμάτης Ρίστο Νικόφσκι (Ристо Никовски).

Ο ίδιος πιστεύει ότι η επίσκεψη του Πούτιν στο Βελιγράδι βρίσκεται σε συνάρτηση με τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους – FYROM και του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, που τροφοδότησε περισσότερη ένταση μεταξύ της Μόσχας και Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με την ουκρανική κρίση.

«Από την άλλη πλευρά, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή από τη Μόσχα, θα επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή συνειδητοποιούν ότι η τακτική αυτή δεν αποτελεί πολιτικό παιχνίδι», υποστηρίζει ο Νικόφσκι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μέρσελ Μπιλιάλι (Мерсел Биљали),  οι εκφράσεις ή οι δηλώσεις που παρουσιάζονται, αποτελούν κατά κύριο λόγο πολιτική χειραγώγηση του κοινού και όχι μια πραγματική αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στο νοτιοσλαβικό κράτος-FYROM.
Τονίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει φυσικούς δεσμούς με το Βελιγράδι, αλλά και με την Αθήνα.
«Ιστορικά, η Ρωσία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα Σκόπια, πριν, ίσως, από 6-7 χρόνια να υπήρχε ένα ενδιαφέρον για τους περιφερειακούς διαδρόμους, όπως ήταν ο ‘Διάδρομος 10’, αλλά αντικαταστάθηκε επιτυχώς με τον ‘Διάδρομο 4’», δήλωσε ο Μπιλιάλι.

Σε σχέση με τις επίσημες συναντήσεις των πολιτικών των Σκοπίων και της Ρωσίας, αυτές δεν είναι πολλές.

Πέρσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποφσκι, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και την ίδια χρονιά συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συναντήσεις και οι δηλώσεις που ακολούθησαν είχαν εστιασθεί στην αύξηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr