Σκόπια: Νέα έκθεση για Σλάβους πρόσφυγες από την Ελλάδα




Οκτώβριος 26, 2014.

Νέα έκθεση με τίτλο « ‘Μακεδόνες’ πρόσφυγες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και  από τον  Εμφύλιο της Ελλάδας 1940-1949» άρχισε σήμερα στο Μουσείο των Σκοπίων, σχετικά με τους Σλάβους που κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.


Το εκθετήριο καλύπτει ένα χώρο 400 μέτρων και παρουσιάζονται μια σειρά από φωτογραφίες, έγγραφα, προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα, όπλα, στολές, σλαβικές εφημερίδες, βιβλία και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με αυτό το τμήμα της ιστορίας που προωθεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Το έργο της παρούσης έκθεσης στο Μουσείο των Σκοπίων, είναι μέρος  ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου της Κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού,  που θα παρουσιασθεί σε όλα τα  μουσεία της χώρας», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

Στην έναρξη της έκθεσης, παρέστησαν ο πρόεδρος Γκεόργκι Ίβανοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, η υπουργός Καντσέσκα Μιλέφσκα, βουλευτές, υπουργοί, καθηγητές και επιστήμονες καθώς ιστορικοί και εθνολόγοι.

Ο πρωθυπουργός  του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM,  στο λόγο που απηύθυνε τόνισε ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε την προηγούμενη εικόνα της Ευρώπης, καθώς η επιθετικότητα, η βία και οι καταστροφές έφεραν μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων.

Ο Γκρούεφσκι επεσήμανε ότι οι ομοεθνείς του πλήρωσαν το κόστος του Μεγάλου Πολέμου. «Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο λαός μας από την πλευρά του αντιφασιστικού αγώνα έδωσε μεγάλες θυσίες για την εκδίωξη των φασιστών κατακτητών. 
Εξαιτίας αυτού του ελεύθερου αγώνα  ιδρύθηκε  η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, που περιελάμβανε μόνο ‘Μακεδόνες’ που ζούσαν στα όρια της σημερινής χώρας», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε, ότι η μοίρα των προσφύγων στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, καταγράφεται σε πολλά σλαβικά βιβλία, ταινίες και θέατρο, σήμερα παρουσιάζεται σε έκθεση στο Μουσείο αυτό για να μην λησμονηθεί ο εκτοπισμός τους.

Ο εκθεσιακός χώρος εμπλουτίζεται με σύγχρονα έργα τέχνης που τιτλοφορείται « Η πορεία των παιδιών των Προσφύγων» που επιτρέπει  τον επισκέπτη να  εννοήσει το παρελθόν τους, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr