Ουκρανία: Η Τιμοσένκο κάλεσε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για ένταξη στο NATO







Οκτώβριος 22, 2014.

Κίεβο.

Η ηγέτης της «Παν-ουκρανικής Ένωσης- Πατρίδα», Γιούλα Τιμοσένκο, πιστεύει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο πρέπει να ανακοινώσει μαζί με τις βουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Οι έκτακτες εκλογές για το ουκρανικό κοινοβούλιο έχουν προγραμματισθεί για τις 26 Οκτωβρίου.

Το υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας, στις 28 Αυγούστου, εισήγαγε στη Βερχόβνα Ράντα, νόμο σχετικό με την κατάργηση της αδέσμευτης κατάστασης του κράτους (ουδετερότητα) και αναδιάταξή της, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ είχε πει ότι  ο σκοπός του Κιέβου ήταν να αποκτήσει η χώρα ένα ειδικό καθεστώς με το ΝΑΤΟ.

Αργότερα, όμως, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με το νέο κοινοβούλιο στη χώρα.

Η Γιούλα Τιμοσένκο ζητάει να γίνει μαζί με τις κοινοβουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ. 

Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, διαμαρτυρίας, έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχουν συγκεντρωθεί 3,3 εκατομμύρια υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως γράφει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti,  αντανακλά τις αντιφάσεις μεταξύ των ανατολικών και δυτικών περιοχών της. Οι ανατολικές τείνουν προς τη Ρωσία και βλέπουν την περίπτωση του δημοψηφίσματος ως απειλή και οι δυτικές ως μια ευκαιρία για ένταξη της χώρας στην Ευρω-ατλαντική Συμμαχία.

Ο τρίτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο (2005-2010) τέθηκε επικεφαλής για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά ο διάδοχός του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς (2010-2014) πέτυχε μια νομοθετική λύση, για την αδέσμευτη κατάσταση της Ουκρανίας, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr