Σκόπια: Ο Αχμέτι θα παραιτηθεί από την πολιτική όταν η χώρα ενταχθεί στο NATO




Οκτώβριος 23, 2014.

Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του DUI,  του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM,  που συμμετέχει στην κυβέρνηση, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του, στην εκπομπή ‘Γνώμη’ στην αλβανική τηλεόραση ‘Κλαν’ ότι θα παραιτηθεί μετά την ένταξη των Σκοπίων, στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


Όταν ρωτήθηκε ένα σκοπεύει να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή από το δημοσιογράφο Μπλέντι Φεβζίου- Blendi Fevziu δήλωσε ότι : «όταν η χώρα, τελικά ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα αποχωρήσω από την πολιτική», ήταν η λιτή απάντηση του Αχμέτι που έδωσε το στίγμα της προσήλωσής του στη Συμμαχία.

Κυρίαρχη πλειοψηφία οι Αλβανοί 

Ο Αχμέτι απάντησε σε μια σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται του αλβανικού και γενικότερου  ενδιαφέροντος στο νοτιοσλαβικό κράτος.

Μίλησε για τα δεινά τον Αλβανών, αλλά επεσήμανε ότι οι Αλβανοί στην FYROM έχουν περισσότερα δικαιώματα σήμερα. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι Αλβανοί δεν αποτελούν μια κοινότητα, αλλά μια μεγάλη κυρίαρχη πλειοψηφία.

Ο Αλί Αχμέτι μιλώντας για το παρελθόν, επεσήμανε ότι ήταν ο πρώτος που τέθηκε κατά του διαχωρισμού του νοτιοσλαβικού κράτους, σε αλβανικά και σλαβικά εδάφη.

Όταν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 2000-2001 ήταν επικεφαλής του UCK των Σκοπίων, δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση  του τότε πρωθυπουργού, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι για ένα σχέδιο κατανομής των περιφερειών.

Τόνισε ότι είναι υπερήφανος που πάρα πολλοί δήμοι  στη χώρα έχουν Αλβανούς δημάρχους με τους οποίους έχει τακτικές συναντήσεις.

Σε ερώτηση του Fevziu εάν υπάρχει κίνδυνος από τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό στο νοτιοσλαβικό κράτος, ο Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι: 

«Στη χώρα υπάρχουν και τζαμιά, υπάρχουν και εκκλησίες, εργαζόμαστε για μπορούμε να διαχειρισθούμε  αυτές τις καταστάσεις. Απορρίπτουμε κάθε ισλαμικό εξτρεμισμό, από όπου και αν προέρχεται, αλλά πιστεύω ότι στα Σκόπια δεν υπάρχει ισλαμικός ριζοσπαστισμός», είπε, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr