Βοήθεια στους Κούρδους: Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και ίσως ελικόπτερα




Νοέμβριος 18, 2014.

Ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφέρειας του Κουρδιστάν και Γενικός Διοικητής των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά, Μασούντ Μπαρζανί, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραδοθούν βαρέα όπλα στην Κουρδική Περιφέρεια, προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον των εξτρεμιστών του ‘ισλαμικού κράτους’.


Πηγή προσκείμενη στην κουρδική προεδρία ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας του Μπαρζανί με τον επικεφαλής των γενικών επιτελείων των ΗΠΑ, στρατηγό Martin Dempsey στην Αρμπίλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παραχωρήσουν  άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στην Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ, στο πλαίσιο της υποστήριξης προς το Ιράκ.

Η απόφαση των ΗΠΑ για στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους έρχεται μετά από πολυάριθμα αιτήματα του Μπαρζανί προς τις ΗΠΑ για παροχή βαρέων όπλων στις δυνάμεις πεσμεργκά για να καταστούν νικηφόρες οι ενέργειες των κουρδικών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του ισλαμικού κράτους.

Η πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, λόγω της ευαισθησίας του θέματος, όπως σημειώνει η  κουρδική Basnews,  αποκάλυψε ότι η συζήτηση του Μπαρζανί με τον Dempsey βασίστηκε σε μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Βαγδάτης, ότι σύντομα θα δώσουν ένα σοβαρό αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων στις ιρακινές δυνάμεις και ζήτησε οι πεσμεργκά να γίνουν μέρος αυτής της παράδοσης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Πεσμεργκά, Τζαμπάρ Γιάουαρ, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή λέγοντας ότι «ο Μπαρζανί ζήτησε υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας, σχετικά με το εάν ο Μπαρζανί ζήτησε ελικόπτερα και άλλα βαρέα όπλα, ο Γιάουαρ είπε: «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε το είδος των όπλων που ζητήσαμε από την Ουάσιγκτον, αλλά είναι αλήθεια ότι έχουμε ζητήσει βαρέα όπλα», είπε.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr