Σκόπια: «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να λογοδοτήσει για τις μαύρες λίστες πολιτών μας»





Νοέμβριος 12, 2014.

 Σκόπια.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την διέλευση στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων, η ελληνική αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στην δικηγόρο Τρενταφίλκα Σάντεβα. Έλαβε ένα έγγραφο στο οποίο διευκρινίζονταν ότι  ήταν ανεπιθύμητη.


 Σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα  του MKD, η  δικηγόρος πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να υπογράψει ένα πληρεξούσιο, για τους πελάτες της σε Έλληνα συμβολαιογράφο. Η απαγόρευση εισόδου  ίσχυε μόνο για εκείνη.

Η Σάντεβα, εδώ και καιρό, ασχολείται με πολίτες των Σκοπίων (που οι γονείς τους κατάγονται από την Μακεδονία) και προβαίνει σε ενέργειες για την ανάκτηση περιουσιών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Στη διαδικασία αυτή έχει τη βοήθεια από Έλληνες δικηγόρους που συνεργάζονται με την Ελληνική Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι.

Αυτή η υπόθεση, οδήγησε την βουλευτή Μαρία Γιαννακάκη, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, να καταθέσει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στα υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

«Η Τρενταφίλκα Σάντεβα, δικηγόρος, μαζί με τρεις πελάτες της ταξίδευσε στη Θεσσαλονίκη για ένα συμβόλαιο των πελατών της, να υπογράψει ένα πληρεξούσιο σε Έλληνα δικηγόρο της ελληνικής Επιτροπής του Ελσίνκι για την εκπροσώπησή του στα ελληνικά δικαστήρια. Ο αποκλεισμός της δικηγόρου, καθιστά τη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή οι άνθρωποι οι πελάτες δεν γνωρίζουν ελληνικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν  με τους ανθρώπους στην Ελλάδα», εξήγησε η Γιαννακάκη στην επερώτηση, όπως γράφει το σλαβικό δημοσίευμα και η βουλευτής περιμένει  μια απάντηση γιατί η δικηγόρος κρίθηκε ως ανεπιθύμητη και μήπως ήταν ένα λάθος.

Η  υπόθεση, προφανώς,  υποστηρίζεται και από το σλαβικό κόμμα ‘Ουράνιο Τόξο’.

«Τον Σεπτέμβριο υπήρξε η περίπτωση του Σλάβου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέα Γκιόργκι Καντζούροφ ( Γιώργος  Καντζούρης), ο οποίος αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια και την εσωτερική τάξη στην Ελλάδα».

Μέλος του σλαβικού  «Ουράνιο Τόξο» θα τονίσει για το θέμα ότι  «οι μηχανισμοί ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα θέματα αυτά είναι πολύ χαλαρή ή ακόμη και ανύπαρκτη», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr