Το ‘ισλαμικό κράτος’ πουλάει τις ιστορικές αρχαιότητες του Ιράκ και της Συρίας






Νοέμβριος 21, 2014.

Οι τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’ έχουν αποκτήσει μεγάλη εισροή κερδών  από τις πωλήσεις σημαντικών αρχαιοτήτων από τη Συρία αλλά και από το Ιράκ, τα οποία κέρδη χρησιμοποιούν για αγορά όπλων και πυρομαχικών.


Πέρα από τις αρχαιότητες, οι ισλαμιστές τρομοκράτες έχουν καταληστεύσει εκκλησίες και μοναστήρια από τα οποία άρπαξαν πολύτιμα σπάνια αντικείμενα τα οποία διέθεσαν στην παγκόσμια μαύρη αγορά.

Η Ιντερπόλ  έχει κατασχέσει ένα σημαντικό αριθμό αντικειμένων  στην Τουρκία, στον Λίβανο και την Ιορδανία. Τα περισσότερα κλεμμένα κομμάτια μεταφέρονται στο Ντουμπάι, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της Τουρκίας και του Λιβάνου.

«Αυτά που δεν καταστράφηκαν από τις βόμβες και τη βία, τώρα καταστρέφονται από τους ριζοσπάστες σαλαφιστές», θα πει η Μαργαρίτα, μία Γερμανίδα αρχαιολόγος σύμφωνα με το δημοσίευμα του κουρδικού Bas News.

Σύμφωνα, εξάλλου,  με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η πόλη του Μονάχου, έχει καταστεί κύριος κόμβος για τις κλεμμένες αρχαιότητες από τη Μέση Ανατολή, όπως επίσης το Λονδίνο και το Βέλγιο.

«Η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική, ώστε, να μην γίνει το κέντρο αγοράς αυτών των αρχαιοτήτων», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός πολιτισμού, καθηγήτρια Monika Grutters, προσθέτοντας ότι οι αγοραστές των κλεμμένων πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι ενισχύουν τους τρομοκράτες.

Κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο από το αρχαιολογικό μουσείο στη Μοσούλη, οι τζιχαντιστές έχουν κλέψει πάνω από 1.500  αρχαία αντικείμενα. Σημειώνεται ότι το Μουσείο στη Μοσούλη ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στο Ιράκ.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου στη Βαγδάτη, Κουάϊς Χουσεΐν Ρασίντ, αποκάλυψε ότι ένα διεθνές δίκτυο μαφίας έχει επεκταθεί στη χώρα και προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες  για αναζήτηση ιστορικών αρχαιοτήτων στο Ιράκ.

Είναι η δεύτερη μεγάλη ζημιά στις αρχαιότητες του Ιράκ, μετά τις μεγάλες καταστροφές και ληστείες αρχαιοτήτων που έγιναν κατά την αμερικανική εισβολή στη χώρα κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr