Πρώην ΥΠΕΞ Βρετανίας: «Να γίνει αποδεκτή η διαίρεση της Κύπρου»




Νοέμβριος 25, 2014.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο- Jack Straw, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί τη διαίρεση της Κύπρου και επέμεινε ότι η Τουρκία αξίζει την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Anadolu, την Τρίτη, στο Λονδίνο, ο Στρο, δήλωσε ότι η διαίρεση μεταξύ της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης και της Κατεχόμενης Κύπρου, πρέπει να γίνει αποδεκτή , ως μία «πραγματικότητα».

Είπε: «Εάν ήταν δυνατόν να υπάρξει ένα ευτυχισμένο, ενωμένο νησί, καλώς,  αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, με ένα διζωνικό, δι-κοινοτικό Σύνταγμα. Αλλά  η πλειοψηφία του λαού που ζει στο νησί, στο ελληνο κυπριακό μέρος,  δεν θέλουν να το δεχθούν αυτό».

Ο Στρο διευκρίνισε: Κάνω μια αναδρομή στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, σχεδόν πριν από δέκα χρόνια. Γνωρίζω πολλά από αυτά που συνέβησαν στο τελευταίο μέρος των διαπραγματεύσεων και έχουν παγώσει , όχι βέβαια, κατά τη άποψη μου, με ευθύνη των τουρκοκυπρίων.

«Επομένως, η άποψή μου είναι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να δεχθεί την πραγματικότητα, ότι υπάρχει διαίρεση, υπάρχει μια διχοτόμηση. Και τότε αυτά τα δύο μάλλον μικρά έθνη θα μπορούσαν  να αναπτύξουν  τις δικές τους σχέσεις και νομίζω ότι θα ήταν ένα καθαρότερο σύστημα», πρόσθεσε.

 Ο Jack Straw, είναι προσκεκλημένος από την τουρκική κυβέρνηση και  έχει προγραμματίσει, σύμφωνα με το World Bulletin,  να συναντηθεί  με Τούρκους αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια  του «Tatli Dil Forum». 
Μια ετήσια συνάντηση που άρχισε μεταξύ των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Τουρκίας από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών το 2011.

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει προσωπικότητες από την πολιτική  και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και μελετητές και καλλιτέχνες.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr