«Οι Ολιγάρχες ελέγχουν τα ΜΜΕ στην Ανατολική Ευρώπη»




Νοέμβριος 27, 2014.

Ολιγάρχες και επενδυτικές εταιρείες στην Ανατολική Ευρώπη αγοράζουν εφημερίδες και άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες, μεταξύ των δημοσιογράφων- και όχι μόνο - για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γράφει το βουλγαρικο Κρος, επικαλούμενο άρθρο των «New York Times».


Αυτό είναι ένα από τα πολλά γεγονότα στην περιοχή, που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο προς τα δυτικά πρότυπα της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, 25 χρόνια μετά  την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Όπως και στη Ρωσία, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, σχετικά με την επικίνδυνη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια  ανθρώπων που κατάφεραν να αποκτήσουν πλούτο και πολιτικές θέσεις, και τώρα επεκτείνουν την επιρροή τους στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Στη Σλοβακία, η γερμανική επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, πούλησε ένα σημαντικό μερίδιο της τελευταίας ανεξάρτητης εφημερίδας της χώρας, σε τοπικό  επενδυτικό όμιλο, ο οποίος ήταν υπό έρευνα.

Στην Τσεχική Δημοκρατία,  ο μεγιστάνας Αντρέι Μπάμπιτς,  δεν έχει μόνο το μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της χώρας, αλλά και αρκετές μεγάλες ενότητες μέσων ενημέρωσης, είναι συγχρόνως και υπουργός Οικονομικών.

Στη Λετονία, μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστό  ποιος  κρυβότανε πίσω από τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης. Τελικά αποκαλύφθηκε καθώς ασκήθηκε δίωξη για διαφθορά σε έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της πόλης. Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν  αυτός και άλλοι δύο ολιγάρχες.

Στην Ουγγαρία, πολλά μέσα ενημέρωσης ανήκουν σε ιδιοκτήτες οι οποίοι βρίσκονται στον εσωτερικό κύκλο του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.

Στη Ρουμανία, η κορυφαία τηλεόραση «Antenna 3» είναι μόνο ένα μέρος της τεράστιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης του δισεκατομμυριούχου Νταν Βοϊτσουλεσκου, ιδρυτή του Συντηρητικού Κόμματος. Τον Αύγουστο ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή με την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος.

Στη Βουλγαρία, λίγοι ολιγάρχες ελέγχουν  τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, η οποία κατατάσσεται  στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο δείκτη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.

Μεταξύ  των Βουλγάρων ιδιοκτητών ΜΜΕ, είναι ο βουλευτής Ντέλιαν Πεέφσκι, του οποίου η «Νέα Βουλγαρική Media Group» φαινομενικά διευθύνεται από τη μητέρα του, ενώ οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι ο ίδιος κατέχει την πραγματική δύναμη και συνδέεται στενά με τις κυβερνήσεις που ελέγχονται από πολλές πλευρές, σημειώνει η εφημερίδα.

Στη δεκαετία του ’90 του 20ου αιώνα- μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού- τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ανατολική Ευρώπη, ανήκαν ή εξαρτιόνταν από τις κυβερνητικές διαφημίσεις. Στη συνέχεια αγοράσθηκαν από ξένους επενδυτές, κυρίως Γερμανούς, Σουηδούς, Ελβετούς, Αμερικάνους. Αγόρασαν εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και οι δημοσιογράφοι αντιλήφθηκαν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονταν για την τοπική πολιτική. Αυτό δημιούργησε μια ανακούφιση στις τοπικές εξουσίες. 

Αλλά, μετά την κρίση της οικονομίας το 2008, οι περισσότεροι ξένοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να ασχοληθούν επιχειρηματικά στην πατρίδα τους και ανακοίνωσαν τις πωλήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Από αυτό επωφελήθηκαν τοπικά ισχυρά συμφέροντα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr