Ο Ερντογάν επικρίνει τη Συμφωνία ‘Sykes-Picot’ του 1916






Η Μέση Ανατολή υπό την επιρροή -έλεγχο των Δυτικών κρατών κατά το 1916


Νοέμβριος 2, 2014.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Παρίσι το Σάββατο, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, τις επιπτώσεις τους στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε την ανάγκη να καθιερωθεί μια 


ασφαλή ζώνη πάνω από τον 36ο παράλληλο, ενώ επέκρινε η Συμφωνία Sykes Picot του 1916, (γνωστή ως Συμφωνία της Μικράς Ασίας), για τις ελλείψεις που έχει όπως ισχυρίσθηκε, οι οποίες είχαν άμεσες επιπτώσεις στα σημερινά προβλήματα στη Μέση Ανατολή.


Ο Ερντογάν είπε ότι η συμφωνία Sykes Picot του 1916, υπογράφηκε κρυφά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με σύμφωνη  τη Ρωσία, μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο που σκιαγραφούσε  τις σφαίρες επιρροής τους στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική για την ειρήνη στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι μια προσπάθεια έγινε από τις ξένες δυνάμεις να διαιρέσουν το Ιράκ σε τρία κομμάτια, Κούρδους- Σιίτες και Σουνίτες Άραβες και Τουρκομάνους. 

«Απέτυχε να εφαρμοσθεί αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο Ερντογάν και περιέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι και την κυβέρνησή του, ως μια δεύτερη προσπάθεια διαχωρισμού της χώρας. Ενώ, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, προσφέρει ελπίδα για την ενοποίηση της χώρας, αλλά –σημείωσε- ότι οι προσπάθειές του θα πάρουν αρκετό χρόνο.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συμφωνεί για μια ουδέτερη ζώνη:

«Η Τουρκία είναι η χώρα που βρίσκεται υπό την άμεση απειλή από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και διευκρίνισε ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή ένα ψήφισμα του ΝΑΤΟ, θα ήταν αναγκαίο να καθοριστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και μια ασφαλή ζώνη στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι υπάρχουν πάνω από 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, είπε ότι η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, πάνω από τον 36ο παράλληλο, που θα συμπτίπτει με την περιοχή μεταξύ της Τουρκίας-Ιράκ και Συρίας, θα ωφελήσει τους πολίτες.

Ανέφερε, επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σαμπάχ, ότι θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά σχέδια στην περιοχή αυτή και ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οικισμοί με κατάλληλες υποδομές.



 --
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr