Οι Κούρδοι διέλυσαν την πολιορκία των τζιχαντιστών στο όρος Σινιάρ




Δεκέμβριος 19, 2014.

Βόρειο Ιράκ.

Περίπου 8 χιλιάδες κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά πήραν μέρος στην επιχείρηση που υποστηρίχθηκε από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.


Το Ισλαμικό κράτος επί εβδομάδες πολιορκούσε το βορειοδυτικό όρος Σινιάρ, μια πολιορκία που έσπασε, μετά την επιτυχή επιχείρηση των Κούρδων πεσμεργκά, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο όρος Σινιάρ βρισκόταν πρόσφατα στη διεθνή ειδησεογραφία για την προσφυγή σε αυτό, περίπου 100 χιλιάδων ανθρώπων, που ως επί το πλείστον ανήκαν σε μειονοτικές κοινότητες του Ιράκ,  για σωθούν  από τη λαίλαπα και τις δολοφονίες των τζιχαντιστών του ‘ισλαμικού κράτους’.

«Οι δυνάμεις πεσμεργκά ξεκίνησαν την επιχείρηση την Τετάρτη για να διασώσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στο όρος Σινιάρ. Μόλις ενημερώθηκα ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής», είπε ο Masrour Barzani, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας,  της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν στους δημοσιογράφους.

Ο Μπαρζανί πρόσθεσε ότι η πολιορκία έσπασε με την κοινή λειτουργία και υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας.

Οι δυνάμεις πεσμεργκά ανακατέλαβαν εδάφη 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’, και άνοιξαν έναν διάδρομο μεταξύ Ζουμμάρ και όρους Σινιάρ που τους έδωσε πρόσβαση στους εκτοπισμένους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν  στον ορεινό όγκο, όπως αναφέρει το Anadolu.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr