«Πρωτοφανής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα»




Δεκέμβριος 20, 2014.

Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, επί τέσσερα χρόνια, δημιούργησαν μια «πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκθεση παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.


«Στην ελληνική κρίση, η βαθύτερη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα διεθνή όργανα ενήργησαν με ένα στόχο- να σώσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, χωρίς προσοχή στις καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου,  ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Karim Lahidji (φωτό), όπως γράφει η ‘Βέτσερ’ επικαλούμενη γαλλικά μέσα ενημέρωσης.


Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2014 και δείχνει πως τα μέτρα λιτότητας, τα οποία υπαγορεύονται από τις διεθνείς πιστωτές- ΕΕ και το ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για διεθνή δανεισμό προς την Ελλάδα, έχουν πληγεί «όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά δικαιώματα στην ελευθερία του λόγου».

Τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτήν παραβιάζονται σοβαρά, δεδομένου ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22 τοις εκατό μετά το δεύτερο διεθνές δάνειο, το  οποίο εγκρίθηκε για τη χώρα τον Φεβρουάριο του 2012.

Η ανεργία έφθασε σε ύψη ρεκόρ στο 25,5 τοις εκατό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία κυκλοφόρησαν την Τρίτη, όπως επισημαίνει η έκθεση.

Το σύστημα υγείας, επίσης, επηρεάστηκε από τον ανεπαρκή προϋπολογισμό.
Έγινε και γίνεται σοβαρή παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.

Η έκθεση αναφέρει περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών, αυξημένες επιθέσεις με ξενοφοβικά κίνητρα καθώς και το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Η ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για την κατάσταση αυτή την επιμερίζει στην ΕΕ και το ΔΝΤ, και ότι στο ελληνικό κράτος επιβλήθηκαν μεταρρυθμίσεις που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα αποτελεί, ίσως, μια γκρίζα περιοχή, όπου το διεθνές δίκαιο δεν ισχύει», υπογράμμισε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr