Σκόπια: Αναθεώρηση της Συμφωνίας της Οχρίδας ζητούν οι Βρυξέλλες




Δεκέμβριος 17, 2014.

«Η αναθεώρηση της συμφωνίας- πλαισίου (που καθορίζει τις σχέσεις των μειονοτήτων) πρέπει να ολοκληρωθεί  σύντομα και οι συστάσεις της να εφαρμοσθούν», αναφέρεται σε έγγραφο που εγκρίθηκε από τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, γράφει η αλβανική των Σκοπίων ‘Λάιμ’.


Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, φέτος  η λεγόμενη ‘αναθεώρηση’ (στη γλώσσα των Βρυξελλών- review- γράφει το δημοσίευμα) έχει προκαλέσει διαμάχη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα συμπεράσματα των υπουργών αναφέρονται σε μια αναθεώρηση της συμφωνίας ή επανεξέταση της Συμφωνίας της Οχρίδας του 2001.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Μερσέλ Μπιλάλ, η λέξη ‘review’,  εντάσσεται στο διπλωματικό λεξιλόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτή η λέξη μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους, την αναθεώρηση, αλλά και την δημιουργία της εκ νέου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η συμφωνία της Οχρίδας να είναι ευρύτερη», δήλωσε ο Μπιλάλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα για την μη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας είναι ο ίδιος ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς όλα τα μέρη, κυρίως οι Σλάβοι και οι Αλβανοί, δεν θέλουν να χαλάσουν την άνεση τους και αφήνουν το ζήτημα σε εκκρεμότητα, όπως είναι και η περίπτωση με την ένταξη στην ΕΕ.

Την ίδια άποψη έχει και ο πολιτικός αναλυτής, Ραμαντάν Ραμαντάνι.

«Δύο χρόνια τώρα απαιτήθηκαν από την κυβέρνηση για να προβεί σε μια ποιοτική ανάλυση, και ακόμη περιμένουμε. Εδώ και δέκα χρόνια έχει  συμφωνηθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας ,αλλά είναι στάσιμη», είπε ο Ραμαντάνι.

«Το κύριο εργαλείο του αλβανικού κόμματος DUI είναι η εφαρμογή  της Συμφωνίας αυτής , αλλά κυριαρχούν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Τα αλβανικά και τα σλαβικά κόμματα στη χώρα, απέφυγαν να θίξουν την ουσία της Συμφωνίας και τα προβλήματα σήμερα παραμένουν άλυτα», τόνισε ο αναλυτής Ramadan Ramadani.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr