Σκόπια: Η ακύρωση του South Stream μας στρέφει σε Ελλάδα και Βουλγαρία






Δεκέμβριος 2, 2014.

Σκόπια.

Η δήλωση  του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρι Πούτιν,  για την ματαίωση του αγωγού φυσικού αερίου ‘South Stream’, δημιουργεί μια σοβαρή αλλαγή στην στρατηγική για ενεργειακό εφοδιασμό, με δεδομένο το γεγονός ότι η ικανότητα του υφιστάμενου αγωγού θα καταστεί πάρα πολύ μικρός για τις ανάγκες της χώρας μας σε μόλις 5 χρόνια», 


σχολιάζει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, « MKD».

Μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι είχε δηλώσει ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας  για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ενέργειας ήταν η σύνδεση βάσει του συμφωνηθέντος σχεδίου με τον South Stream.

Η κατάσταση αλλάζει άρδην μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για την αναστολή της κατασκευής του South Stream, μετά την αρνητική στάση της ΕΕ και τώρα τίθεται το ζήτημα της εναλλακτικής λύσης για τα Σκόπια για την προμήθεια φυσικού αερίου, όπως σημειώνεται.

Ο αγωγός TAP (ο αγωγός της Αδριατικής, μέσω Ελλάδας) έχει γίνει μια ενδεχόμενη λύση για την παροχή φυσικού αερίου στο νοτιοσλαβικό κράτος – FYROM,  βάσει των σχεδίων και απόψεων των Βρυξελλών και των ΗΠΑ. Αλλά αυτό το σχέδιο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού.

 Θα απαιτηθεί ένας αγωγός 45 χιλιομέτρων  από τα ελληνικά σύνορα στη Γευγελή μέχρι τον αγωγό.  Ο πρωθυπουργός ( Γκρούεφσκι), ωστόσο ανέφερε ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για άμεσο ανεφοδιασμό της χώρας με δεξαμενές υγραερίου από το λιμάνι του Πειραιά.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι στα σύνορα του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM με την Βουλγαρία, στο Νόβο Σέλο, στην Στρώμνιτσα, με σύνδεση με τον βουλγαρικό αγωγό. Αυτή αποτελεί μια δεύτερη λύση.

Όλες αυτές οι  λύσεις βρίσκονται μόνο στα χαρτιά, χωρίς καν μελέτη σκοπιμότητας, υπολογισμούς και εκτιμήσεις...

Οι εδικοί προειδοποιούν ότι η ακύρωση του έργου South Stream, θα σήμαινε για τα Σκόπια μια σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr