Βουλγαρία: Ο φράχτης με την Τουρκία θα είναι όπως το Τείχος του Βερολίνου...




Ιανουάριος 31, 2015.

Ο νέος φράχτης, 82 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, θα είναι τέσσερις φορές πιο ακριβός, σε σύγκριση, με αυτόν που είχε γίνει μέχρι τώρα. Δεν θα μοιάζει καθόλου με τον υπάρχοντα και δεν θα είναι δυνατό να υπερπηδηθεί τόσο εύκολα, σημειώνει η βουλγαρική εφημερίδα ‘Σέγκα’.


Ο φράχτης που θα ξεκινά από το σημείο  του Καπιτάν Αντρέβο και θα φθάνει μέχρι το Λέσοβο, θα είναι υψηλότερος ευρύτερος και καλύτερος επί του εδάφους. Θα στοιχίσει περί τα 90 εκατομμύρια και θα κατασκευασθεί χωρίς δημοπρασία. Η νέα εγκατάσταση θα προσπαθήσει να διορθώσει τις διαπιστωθείσες ελλείψεις και αδυναμίες του ισχύοντος φράχτη.

Μέχρι τώρα, οι παράνομοι μετανάστες, τυλίγονταν με μία κουβέρτα και προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα πάνω από τα συρματοπλέγματα, άλλοι  τον έχουν κόψει με ψαλίδι και άλλοι έκαναν τρύπα κάτω από το φράχτη.

Τώρα θα διατεθούν κεφάλαια για εγκατάσταση καμερών ποιότητας  και αισθητήρες για τη νυχτερινή όραση.

Οι υπάρχουσες κάμερες με τη βροχή δεν λειτουργούν, όπως σημειώνεται, και αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια παρακολούθησης από τους συνοριοφύλακες.

Παράλληλα θα κατασκευασθεί διάδρομος δίπλα στο φράχτη για να γίνεται εύκολη περιπολία.

 Η κατάσταση είναι περίπλοκη και υπάρχουν διπλωματικά εμπόδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα το υπουργείο εσωτερικών συζήτησε για διπλό φράχτη και στη μέση να υπάρχει ισχυρό συρματόπλεγμα. Αυτό το είδος αποτρέπει τους επίδοξους παράνομους μετανάστες να σκάψουν από κάτω. Έτσι είναι ο φράχτης που έκανε η Ελλάδα στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι θα επιδεινωθούν οι σχέσεις με τη Βουλγαρία, εάν ακολουθήσει την ίδια κατασκευή. Αυτό προσανατολίζει για κατασκευή ενός προσωρινού φράχτη.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr