Σκόπια: Υποκρισία η «επιτροπή διαφθοράς» όταν περιβαλλόμαστε από αγάλματα μισού δισεκατομμυρίου




Ιανουάριος 30, 2015.

Τα ιδρύματα στη χώρα είναι κομματικοποιημένα και δεν υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης για την καταπολέμηση της αυξανόμενης διαφθοράς, δήλωσε η Σλάντιανα Τάσεβα- Слаѓана Тасева, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς σε σχετική συζήτηση για τη δραστηριότητα της Επιτροπής.


Η ίδια τόνισε ότι το κράτος δεν κάνει καμία προσπάθεια να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Η Τάσεβα επεσήμανε ότι ένα από τα βασικά ελαττώματα σε αυτόν τον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς είναι  η αδύναμη θέση της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης, αφού σιωπούν σε τυχόν εγκληματικές υποθέσεις των ανθρώπων της εξουσίας ή αρνούνται να διερευνήσουν.

Θα επισημάνει, επίσης, ότι η αδράνεια των αρχών φαίνεται ξεκάθαρα στο έργο «Σκόπια 2014» για το οποίο κανένας εισαγγελέας ή άλλη αρχή δεν έλαβαν μέτρα να διερευνήσουν τα στοιχεία διαφθοράς που αναφέρονται για αυτό το έργο.

«Η υποκρισία είναι να καθίσουμε να μιλήσουμε για τη διαφθορά, περιτριγυρισμένοι από  αγάλματα και χάλκινα μνημεία για τα οποία σπαταλήθηκαν πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και τα αρμόδια όργανα σιωπούν.

»Το πρόβλημα είναι η ακεραιότητα των θεσμικών οργάνων, της Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας. Δεν υπάρχει μια κατάσταση, ένας κατάλογος,  στη χώρα, από όπου κανείς να μπορεί να δει  τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων».

Η Τάσεβα θα τονίσει ότι δεν υπάρχει αρχή στη χώρα που να μπορεί να διερευνήσει για τα φαινόμενα της διαφθοράς, αφού υπάρχει ο φόβος της δίωξης από την εξουσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Plusinfo.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr