Βουλγαρία: Πέθανε ο Ζέλιου Ζέλεφ- υποστηρικτής της βουλγαρικής καταγωγής των Σλαβοσκοπιανών




Ιανουάριος 30, 2015.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ-Желю Желев, απεβίωσε, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’.


Ο Δρ Ζέλιου Μίτεφ Ζέλεφ γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1935 στο Βελεσίνοβο του Σούμεν. Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Σόφιας ‘Άγιος Κλήμης της Αχρίδας’, το 1958 και υπήρξε υποστηρικτής της άποψης ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων ήταν βουλγαρικής καταγωγής.

Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος αλλά εκδιώχθηκε  ως αντιμαρξιστής το 1965. Για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους παρέμεινε άνεργος μέχρι το 1972.

Έδρασε σε τομείς που αμφισβητούσαν το κομμουνιστικό καθεστώς στη χώρα και μέχρι το 1989 ο Δρ Ζέλεφ ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες αντιφρονούντες στη Βουλγαρία, που υπέστη ποινικές διώξεις. Μετά τις 10 Νοεμβρίου του 1989 συμμετείχε ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Είναι ένας από τους ιδρυτές της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων και ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού της. Την 1η Αυγούστου του 1990 εξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης- πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
 Τον Ιανουάριο του 1992 ο Δρ Ζέλεφ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος εκλέχθηκε δημοκρατικά, μετά από ελεύθερες εκλογές.

Κατείχε τη θέση αυτή μέχρι το 1997.

Ο Ζέλεφ υποστήριζε ότι οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και πίστευε ότι οι Βούλγαροι πρέπει να τους υποστηρίζουν σε όποιες ενέργειές τους.

Ο ίδιος είχε μιλήσει στη Βουλγαρία για τον ‘Κομμουνιστικό τρόμο΄ και είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις  με τις θέσεις του.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr