Η Τουρκία προωθεί την τουρκική γλώσσα στα Βαλκάνια




Ιανουάριος 18, 2015.

 Το τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ‘Yunus Emre’ έχει εδραιωθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων και πραγματοποιεί εκπαιδευτικές και πολιτιστικές  δραστηριότητες  οι οποίες κατά τα τελευταία  έξι χρόνια έχουν μεγάλη απήχηση, κυρίως στα βαλκανικά κράτη όπου υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο.


Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το τουρκικό ίδρυμα πραγματοποιεί δραστηριότητες από το 2009   και μέχρι σήμερα περίπου 11 χιλιάδες Βόσνιοι έχουν ακολουθήσει την εκμάθηση  της τουρκικής γλώσσας. Μάλιστα έγινε κατορθωτό να εισαχθεί η τουρκική γλώσσα σε μια σειρά από δημοτικά σχολεία και έχει γίνει προαιρετική γλώσσα στο γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τον Rahman Ademi , συντονιστή του τουρκικού ιδρύματος Yunus Emre, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σκοπός του ιδρύματος είναι να καταφέρει να κάνει την τουρκική γλώσσα δεύτερη ξένη γλώσσα στη χώρα σε όλη την εκπαίδευση.
«Φυσικά, τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που έχουμε σκοπό να καταστήσουμε την τουρκική δεύτερη, ως ξένη γλώσσα,  στα σχολεία. Στόχος μας είναι  να ανοίξουμε ένα υποκατάστημα στο Βελιγράδι, στη Σερβία και φυσικά στο Ζάγκρεμπ. Έχουμε αρχίσει, ήδη, τις ενέργειες και από το Φεβρουάριο θα εγκατασταθεί εκεί διευθυντής μας».
Ο ίδιος θα επισημάνει ότι η ίδρυση στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου ενός  θυγατρικού ιδρύματος αντιμετώπισε μια εξαιρετική ζήτηση για εκμάθηση της τουρκική γλώσσας και του τουρκικού πολιτισμού. Εκεί, θα τονίσει, έχουν εντοπιστεί και αρκετά έργα που διατηρήθηκαν ως οθωμανική κληρονομιά στα Βαλκάνια.
Στο Σεράγεβο, εξάλλου, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα, ο διευθυντής του τουρκικού πολιτιστικού κέντρου Ynus Emre, o Μεχμέτ Ακίφ Γιαμάν, δήλωσε ότι εργάζονται 39 εκπαιδευτικοί οι οποίοι παραδίδουν μαθήματα της τουρκικής γλώσσας σε τουλάχιστον 5 χιλιάδες μαθητές.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr