Συρία: «Ο Άσαντ κατασκευάζει πυρηνικό αντιδραστήρα στα σύνορα με Λίβανο»




Ιανουάριος 10, 2015.

Ισραηλινό δημοσίευμα αναφέρει, σήμερα, ότι στο δυτικό τμήμα της Συρίας έχει χτισθεί κρυφά ένας υπόγειος πυρηνικός αντιδραστήρας, σε μια τοποθεσία που είναι μόλις δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου.


Η αναφορά βασίζεται σε δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel,  που επικαλείται σε ανώνυμες πηγές μυστικών υπηρεσιών.

Ο αντιδραστήρας είναι συνδεδεμένος με ρεύμα και νερό και το περιοδικό παρουσιάζει δορυφορική εικόνα, όπου σημειώνονται  τα υπόστεγα και οι οπές στο έδαφος. Το έργο ονομάζεται Zamzam.

Εμπειρογνώμονες για την πυρηνική ενέργεια πιστεύουν ότι το αντικείμενο προορίζεται να εμπλουτίσει ουράνιο,  και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Το Der Spiegel –σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα- υπενθυμίζει ότι  η Συρία είχε λάβει 8.000 ράβδους γραφίτη για τον αντιδραστήρα που προορίζονταν να γίνει στο Αλ Κιμπάρ, το οποίο βομβαρδίστηκε το 2007. 

Για το βομβαρδισμό τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι έγινε επίθεση κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Η γερμανική έκδοση, αναφέρει ότι στο σχέδιο ‘ΖαμΖαμ’, συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η προστασία  του αντικειμένου έχει ανατεθεί σε μαχητές της ‘Χεζμπολάχ’, που υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφεραν  ότι στη Συρία δολοφονήθηκαν  πέντε πυρηνικοί ειδικοί , οι οποίοι ταξίδευαν σε λεωφορείο προς το βορρά της Δαμασκού.

Οι ακτιβιστές  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ποιος τους σκότωσε και από ποια χώρα ήρθαν...

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr