Ρωσία: Ηγέτης της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκε στη Μόσχα




Φεβρουάριος 28, 2015.

Ο Μπόρις Νέμτσοφ, ένα χαρισματικός πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, που εξελίχθηκε ως ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Μόσχα το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ήταν 55 ετών.


Ο θάνατος του Νέμτσοφ, έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη διαμαρτυρία κατά της εξουσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν θα επιβλέπει προσωπικά την έρευνα.

Ο Νέμτσοφ ήταν ένας άμεσος επικριτής του Πούτιν, κατηγορώντας τον για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, για ανεξέλεγκτη διαφθορά, την πολιτική του του Κρεμλίνου για την Ουκρανία, τις τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση που έφθασαν στο βαθμό του Ψυχρού Πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβλέπει την αστυνομική δύναμη της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Νέμτσοφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές από διερχόμενο αυτοκίνητο, καθώς περπατούσε σε μια γέφυρα, ακριβώς έξω από το Κρεμλίνο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Νέμτσοφ είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1990 και κάποτε είχε θεωρηθεί ως πιθανός διάδοχος του Μπόρις Γιέλτσιν. 

Όταν εξελέγη το 2000 ο Πούτιν, ο Νέμτσοφ έγινε από τους πιο δεινούς επικριτές της εξουσίας του. Βοήθησε στην οργάνωση διαδηλώσεων και έγραφε εκτενώς για την κυβερνητική διαφθορά.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr