Συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη – Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα






Φεβρουάριος 25, 2015.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κύπρου διεξήγαγαν συνομιλίες στη Μόσχα, στην προαστιακή κατοικία του Ρώσου προέδρου «Νόβο Ογκαριόβο».


Η επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου άρχισε  στις 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη ‘Ρατσίσκοϊ Γκαζέτα’.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν  δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Παρά τα πρόσφατα γεγονότα, οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο Αναστασιάδης κάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί  επίσημα την Κύπρο ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος ήταν ανέκαθεν κατά των αντι-ρωσικών κυρώσεων και δεν έκρυψε αυτές τις προθέσεις της.

Πριν μεταβεί στο «Νόβο Ογκαριόβο» ο Αναστασιάδης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Είμαι βέβαιος ότι συνομίλησε για συγκεκριμένα θέματα της συνεργασίας μας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να υποστηρίξουμε αυτές τις συμφωνίες, αλλά και να συζητήσουμε και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Ο Αναστασιάδης είπε ότι η επίσκεψή του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των σχέσεων.

«Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω- ήταν να επισκεφθώ τη Ρωσία, προκειμένου να διασφαλισθεί, ότι παρά τις εξελίξεις αυτές, πιστεύω ότι οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται», είπε.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε: 

« Η στρατηγική μας συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον οποιαδήποτε άλλης χώρας» και κάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο.

Οι δύο αρχηγοί κατά την ημερήσια διάταξη συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, στρατιωτικών καθώς και της στρατιωτικο- τεχνικής συνεργασίας,  το διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, την ουκρανική κρίση και τις προοπτικές για μια διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με την ενίσχυση και το συντονισμό του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, ένδεκα έγγραφα τέθηκαν στο τραπέζι- συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ανάμεσά τους, ένα κοινό πρόγραμμα δράσης μέχρι το 2017, διακυβερνητικές συμφωνίες για τη συνεργασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών, της στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και μια σειρά από μνημόνια στον στρατιωτικό τομέα, την επιστήμη και τις επενδύσεις.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr